03-08-2016 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Woningverhuurplatform Airbnb werkt aan een vastgoedproject, dat de leefbaarheid en bedrijvigheid van verlaten gebieden in verschillende landen moet verbeteren.

Voor dit project heeft Airbnb de designstudio Samara opgericht. Samen met het Japanse architectenbureau Go Hasegawa heeft de designstudio van Airbnb het duurzame huis ‘Yoshino sugi no le’ gerealiseerd. Dit huis bestaat uit lokaal geproduceerd hout van cederbomen en is te zien in Tokyo, tijdens de Japanse tentoonstelling voor duurzame vastgoedprojecten House Vision.

Duurzaam toeristisch oord

Na de tentoonstelling in de Japanse hoofdstad, wordt het houten huis in oktober van dit jaar met de vrachtwagen vervoerd naar het Yoshino-district van de prefectuur Nara. Het huis wordt vervolgens gebruikt als verblijfplaats voor toeristen. Op die manier wil Airbnb naar eigen zeggen de leefbaarheid en bedrijvigheid van het Yoshino-district verhogen.

Bij de ontwikkeling van het cederhuis hebben Airbnb en Go Hasegawa lokale bewoners van Yoshino nauw betrokken, waardoor het volgens de partijen gemakkelijk werd om de duurzame materialen voor de bouw van de woning lokaal te produceren. Daarnaast zegt Airbnb de lokale bewoners van Yoshino te hebben getraind om de toeristen te kunnen ontvangen.

Toepasbaar deelconcept

Bij gebleken succes van het project met de houten verblijfplaats in Yoshino, ziet Airbnb mogelijkheden om het deelconcept van nieuwe verblijfplaatsen ook toe te passen in andere Japanse dorpen en zelfs in andere Europese en Aziatische landen. Met de oprichting van designstudio Samara en de vastgoedprojecten, hoopt Airbnb de gebruikersgemeenschap van het woningverhuurplatform te vergroten.

“We gaan dit project gebruiken om nieuwe diensten te ontwikkelen, die nieuwe deuren en inkomstenbronnen openen voor de gemeenschap”, zegt Joe Gebbia, medeoprichter van Airbnb, tegen de website Fastcodesign. “Dit initiatief omvat onder andere architectuur, het ontwerpen van nieuwe producten en software en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen.”

Bron: Fastcodesign, Designboom, The Verge | Foto: Yoshino Nara Japan by lasta29 via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)