03-08-2016 16:15 | Door: Fitria Jelyta

De ‘tunnelbus’ van twee rijstroken breed moet in China opstoppingen in het verkeer voorkomen door auto’s onder zich door te laten rijden. Het eerste prototype van de bus wordt nu getest in de Chinese plaats Qinhuangdao.

Dat schrijft het Chinese persbureau Xinhua News. Het prototype van de zogeheten Transit Elevated Bus (TEB), die ook bekend staat als de ‘straddling bus’, is 22 meter lang en biedt ruimte aan driehonderd pasagiers. Door de bus op elektriciteit te laten rijden, zeggen de ontwikkelaars 800 ton brandstof te kunnen besparen. Daarnaast heeft de tunnelbus voldoende ruimte om veertig traditionele bussen op de weg te vervangen.

Wanneer vier modellen van de TEB aan elkaar worden gekoppeld, kan het voertuig tot twaalfhonderd passagiers naar hun bestemming vervoeren. De bus rijdt 60 kilometer per uur.

Tunnelbus

Goedkoper dan de metro

In mei toonde ontwikkelaar Song Youzhou tijdens de High-Tech Expo in Beijing een miniatuurmodel van de ‘straddling bus’. “Het vervoersmiddel heeft dezelfde functie als een metro, maar vergt slechts 16 procent van de totale kosten om een metrolijn aan te leggen”, zei Youzhou toen tegen het Chinese persbureau Xinhua News.

Daarnaast is de tijd die nodig is om het vervoersysteem te realiseren veel korter dan de bouwtijd van een metrolijn. Door de TEB op elektriciteit te laten rijden, zegt de ontwikkelaar bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit en CO2-reductie. 

Bekijk hieronder hoe de TEB werkt: 

Tunnelbus

Bron: China Xinhua News, Inhabitat, The Verge | Foto: China Xinhua News (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)