05-08-2016 15:05 | Door: Fitria Jelyta

Via het project City-zen stelt de gemeente Amsterdam een subsidiepot ter waarde van € 2,6 mln beschikbaar. De subsidie is bedoeld om onder meer woningcorporaties en particulieren te helpen bij het verduurzamen van hun woningen.

De subsidiepot voor energiebesparende renovaties via het City-zen-project is door de Europese Commissie beschikbaar gesteld. Inmiddels is bijna € 2 mln van de subsidiepot uitgegeven. Naast isolatie en isolerend glas wordt het geld gebruikt voor slimme ventilatietechnieken, zuinige energie-installaties en de opwekking van duurzame energie, zoals zonnepanelen of aansluiting op het warmtenet.

Nul Energie-steden

Met de subsidie voor energiebesparende maatregelen wil City-zen Amsterdam verduurzamen en transformeren tot een Nul Energie-stad. Het project voert ook duurzame maatregelen uit in de Franse plaats Grenoble. Zo wil de initiatiefnemer, een consortium bestaande uit bedrijven en kennisinstellingen, de steden verduurzamen door de aanleg van slimme elektriciteitsnetten, warmtekoudeopslag en energieopslag.

De innovaties die via het project mogelijk worden gemaakt, moeten leiden tot een jaarlijkse CO2-besparing van 59.000 ton. Daarnaast moet het project in zowel Amsterdam als Grenoble 90.000 vierkante meter aan woningen verduurzamen en 10.000 woningen aansluiten op smart grids.

Energiecoaches

Naast de subsidie voor energiebesparende maatregelen via City-zen, start de gemeente Amsterdam in samenwerking met het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) een project met energiecoaches. Hiermee krijgen Amsterdamse inwoners gratis advies over energiebesparing. Doel is om 10.000 Amsterdamse huishoudens te bezoeken en daar energiebesparende maatregelen uit te voeren.

Zo krijgt een energiecoach een bespaarpakket, dat bestaat uit onder andere radiatorfolie, tochtband, een brievenbusborstel, een waterbesparende douchekop en LED-lampen. De bewoner mag vervolgens gratis een keuze maken uit producten ter waarde van € 15. Aanvullend kan de bewoner andere producten in het bespaarpakket kopen tegen 50 procent van de inkoopprijs. 

Bron: Amsterdam, City-zen | Foto: Mario Sánches Prada via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)