09-08-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

ProRail vervangt in 2020 een groot deel van de verlichting op treinstations door energiezuinige LED-armaturen. Daarmee zegt de spoorinfrastructuurbeheerder 50 procent te besparen op het energieverbruik voor verlichting.

Naast de energiezuinige LED-verlichting gaat ProRail slimme lichtsystemen inzetten die verlichting dimmen wanneer de reizigers zich niet op de perrons bevinden. Ook zegt het concern de masten, abri’s en bekabeling aan te passen. Dit leidt tot een energiebesparing van 50 procent, een betere lichtkwaliteit en minder lichtoverlast voor de omgeving en de natuur, stelt de spoorinfrastructuurbeheerder.

Zelfstandig reizen

Daarnaast vergroot de energiezuinige verlichting de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. Dit draagt volgens de spoorinfrastructuurbeheerder bij aan zelfstandig reizen.

Inmiddels heeft ProRail LED-verlichting geïnstalleerd op de stations Hardenberg, Voorschoten, Zoetermeer, Den Helder, Ruurlo, Lochem, Dieren en Lichtenvoorde. De spoorinfrastructuurbeheerder verwacht de gemaakte investering voor de overstap naar LED-verlichting terug te verdienen door een besparing op het energieverbruik en onderhoudskosten. 

Bron: ProRail | Foto: ProRail (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)