11-08-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Een verlaten metrolijn in de New Yorkse Lower East Side wordt getransformeerd tot ’s werelds eerste ondergrondse park. Innovatieve zonnetechnologie moet plantengroei in de ondergrondse ruimte mogelijk maken.

In juli van dit jaar maakte het bestuur van New York bekend dat ’s werelds eerste ondergrondse park in New York, de zogeheten Lowline, daadwerkelijk gerealiseerd mag worden. De bedenkers van de Lowline starten binnenkort met een campagne om $ 10 mln in te zamelen voor de ontwikkeling van het ondergrondse park. Naar verwachting gaat het park in 2021 open voor bezoekers.

Zonlicht voor plantengroei

Om plantengroei in het park te bevorderen, maakt de Lowline gebruik van een parabolische collector die zonlicht verzamelt. De zonnetechnologie is ontwikkeld door James Ramsey, architect en medeoprichter van Lowline, het architectenbureau Raad Studio en het Koreaanse technologiebedrijf Sunportal.

Via extreem efficiënte spiegels wordt het zonlicht gereflecteerd naar straatniveau en via buizen naar de ondergrondse ruimte geleid en daar verspreid. Deze techniek moet voldoende zonlicht opleveren voor fotosynthese, waardoor bomen en planten in de ruimte kunnen groeien.

Vergroening van openbare ruimte

“De Lowline vertegenwoordigt een ongelooflijke mix van technologie en de openbare ruimte”, zegt Alicia Glen, locoburgemeester voor huisvesting en economische ontwikkeling van New York, in een persbericht. “Deze ondergrondse ruimte stond tachtig jaar leeg. Nu zetten we het in voor de mensen van de Lower East Side en voor alle New Yorkers. We kunnen niet wachten om te zien hoe dit experiment zich ontvouwt.”

In 2015 haalde het projectteam van Lowline $ 200.000 op voor de opening van een testlab voor de zonnetechnologie die het ondergrondse park moet verlichten. Het Lowline-lab is inmiddels geopend. Hierin test het projectteam de zonnetechnologie op het dak van een voormalig pakhuis.

Daarnaast onderzoekt het team in samenwerking met tuinbouwexperts van de Brooklyn Botanic Garden welke planten en bomen geschikt zijn om ondergronds te groeien. 

Bekijk hieronder meer over het Lowline-project en het testlab:

Bron: Lowline, NYCEDC | Foto: Lowline (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)