14-08-2016 10:05 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse bedrijf EdilonSedra heeft een nieuwe lijmsoort voor het vastzetten van spoorrails ontwikkeld, die veiliger is voor de gezondheid en beter bestand tegen water.

Dat schrijft de website Engineeringnet. EdilonSedra is actief op het gebied van railbevestigingssystemen. Spoorrails op bruggen, in steden en in tunnels liggen vaak op of in betonnen platen waarbij ze met elastische lijmsoorten in de platen worden vastgezet. Hiervoor gebruikt het concern onder andere polyurethaanlijm.

Veiliger voor de gezondheid

Volgens EdilonSedra staat het gebruik van polyurethaanlijm echter onder druk, vanwege de chemische samenstelling van het product. “Daarom hebben we een 2-componenten-silaanlijm ontwikkeld”, zegt Gerrien van der Houwen, research & development-manager bij EdilonSedra, tegen Engineeringnet.

“Uniek is dat de lijm niet alleen veiliger is voor de gezondheid, maar ook ongevoelig voor water. Daardoor kunnen we de 2-componenten-silaanlijmen in vochtige klimaten goed verwerken.” Zo is de lijm als voegvulling gebruikt in de Noorse plaats Bergen, waar het volgens Van der Houwen tweehonderd dagen per jaar regent. Ook zijn de silaan-elastomeren toegepast in een tramverbinding in Doha.

Lijm van reststromen

Van der Houwen stelt dat traditionele lijmen worden gemaakt van petrochemische producten die afkomstig zijn uit de aardolie-industrie. Daarnaast zegt de R&D-manager tegen Engineeringnet dat de laatste jaren steeds meer eisen worden gesteld voor duurzaamheid, milieubehoud en CO2-reductie. Daarom onderzoekt EdilonSedra samen met Wageningen UR of reststromen uit de voedselketen kunnen worden gebruikt voor de productie van lijm.

Bron: Engineeringnet, EdilonSedra | Foto: Jerry Huddleston via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)