17-08-2016 10:25 | Door: Fitria Jelyta

Ramen van transparant hout laten zonlicht door, maar reflecteren zonnewarmte. Zo kunnen gebouwen besparen op het energiegebruik voor koeling.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse University of Maryland. In het onderzoek hebben de wetenschappers het transparante hout op het dak van een modelhuisje toegepast en blootgesteld aan lichtstralen. In tegenstelling tot glas laat het doorzichtige hout minder zonlicht en veel minder zonnewarmte door.

Zo biedt het materiaal betere thermische isolatie in gebouwen dan glas, stellen de onderzoekers. Daarnaast hebben de wetenschappers gekeken naar de celstructuur van het materiaal. Doordat het materiaal niet geheel transparant is, biedt het beter bescherming tegen zonlicht dan glas. Ook wordt zonlicht door de structuur van het materiaal beter verspreid in binnenruimtes.

transparant hout

Duurzaam en waterafstotend

“Het materiaal is zeer transparant maar biedt toch nog privacy, omdat het niet compleet doorzichtig is”, zegt Tian Li, hoofdonderzoeker van de studie, in een persbericht. “We hebben ook gezien dat het materiaal licht in golven verspreidt, maar dat het de lichtgolven die hitte met zich meebrengen, blokkeert.”

Het doorzichtige hout wordt gemaakt door de chemische stof lignine uit het hout te verwijderen. Door de thermohardende kunststof epoxy aan het hout toe te voegen, zeggen de wetenschappers het materiaal transparanter en steviger te kunnen maken. Vervolgens voegden de onderzoekers een polymeersoort toe om het materiaal waterafstotend te maken.

Gevel met zonnecellen

Eerder hebben wetenschappers van de Zweedse Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) transparant hout gemaakt door lignine uit het materiaal te verwijderen en een transparant polymeer er aan toe te voegen. Volgens de onderzoekers resulteerde dit in een doorzichtig bouwmateriaal dat geschikt is voor gebouwen waarin zonnecellen in de gevels zijn verwerkt.

Door gebruik te maken van hout, zijn de gevels met zonnecellen goedkoop, op korte termijn beschikbaar en hernieuwbaar. In een vervolgonderzoek zeggen de Zweedse wetenschappers het productieproces van het duurzame materiaal op te schalen. Daarnaast wordt er gewerkt met verschillende houtsoorten en willen de onderzoekers de transparantie van het hout verbeteren. 

Bron: University of Maryland | Foto: Hoofdafbeelding: Dean Hochman via Flickr, Creative Commons, In tekst-afbeelding: University of Maryland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)