17-08-2016 16:15 | Door: Fitria Jelyta

Door gebruik te maken van slimme brillen zijn spoorwegwerkzaamheden sneller te doorlopen en kunnen spoorwegbedrijven flink op onderhoudskosten besparen.

Dat schrijft de website MIT Technology Review. De slimme brillen maken gebruik van Augmented Reality (AR). Deze technologie stelt de gebruiker in staat om de werkelijkheid waar te nemen waaraan elementen door een computer zijn toegevoegd. Zo kunnen bouwers die de werkzaamheden op het spoorsysteem uitvoeren, communiceren met een centrale locatie om de taken efficiënter te voltooien.  

Dit leidt tot een snelle doorloop van de wegwerkzaamheden, waardoor de treinen eerder op het spoor kunnen rijden en reizigers minder overlast ervaren. Daarnaast leidt het gebruik van de technologie tot een flinke besparing op de onderhoudskosten. Zo zijn de Augmented Reality-brillen door het vervoersbedrijf Keolis Commuter Services (KCS) toegepast bij de werkzaamheden van de Amerikaanse voorstadspoorweg MBTA Commuter Rail in Boston.

Doorloop van treinverkeer bevorderen

De smartbrillen zijn voorzien van software die de Amerikaanse start-up Ama XpertEye ontwikkelde. Volgens de start-up is de software te installeren op bestaande smartbrillen die door producenten als Epson of Google zijn gemaakt. De software maakt het mogelijk voor de gebruiker om op basis van videoberichten actueel en op afstand te communiceren.

Via een 3G-, 4G-, Wi-fi-, of ethernetverbinding is de smartbril met software van Ama XpertEye te bedienen. Naast actuele videocommunicatie op afstand, kan het apparaat de videobeelden ook opslaan voor later gebruik. KCS ziet daarom kansen om de smartbrillen te gebruiken voor de spoorwegwerkzaamheden op verschillende locaties.

Daarnaast zegt het vervoersbedrijf de smartbrillen te testen om bij noodsituaties het spoor en treinen snel te repareren om de doorloop van het treinverkeer zo min mogelijk te verstoren. In tegenstelling tot telefoongesprekken, kunnen monteurs volgens KCS deskundigen sneller raadplegen en meer lessen halen uit het reparatieproces door gebruik te maken van de AR-smartbrillen.

Meer toepassing van de smartbrillen

In het Belgische Mechelen heeft TNT Innight, een distributiedienst die nachtelijke transporten verzorgt, de smartbrillen ingezet tijdens sorteerwerkzaamheden. De bril geeft door middel van AR-technologie aan de medewerker aan in welke sorteerbak een met dezelfde bril gescand pakketje moet worden gelegd. Deze sorteermethode zorgt er volgens TNT Innight voor dat medewerkers hun beide handen vrijhouden, waardoor ze sneller kunnen werken. Ook neemt de kans op fouten af.

In Nederland gebruikt VolkerWessels de Hololens, de mixed reality-bril van Microsoft. Door een gebouw virtueel op de bouwplaats te projecteren, verhoogt het bouwconcern de efficiëntie van het bouwproces. De slimme bril is voorzien van een app die architecten, opdrachtgevers en aannemers in staat stelt om bouwtekeningen en objecten in 3D te bekijken en te beleven. 

Bron: MIT Technology Review | Foto: matryosha via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)