18-08-2016 15:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse bedrijf Xyhlo Biofinish heeft naar eigen zeggen een milieuvriendelijke methode ontwikkeld voor het verduurzamen van hout. Hiervoor maakte het bedrijf een coating van schimmel om het hout bestand te maken tegen schade.

De Xyhlo Biofinish van het gelijknamige bedrijf is een methode om hout te beschermen tegen UV-stralingen, schimmelgroei en rotting. Met deze methode wordt hout eerst behandeld met lijnolie waarna een biologische coating wordt aangebracht, die is gemaakt op basis van de schimmel Aureobasidium pullulans. Hierdoor ontstaat er een levende biofilm op het hout, die het gebruik van giftige stoffen ter bescherming van het hout overbodig maakt, stelt de organisatie.

Duurzame houtbescherming

“Er is nu geen vergif meer nodig om hout te beschermen”, zegt Frans van Rooijen, een van de bedenkers van Xyhlo Biofinish, in een persbericht. “Deze innovatie heeft het in zich om van de wereld een betere en gezondere plek te maken.”

Volgens Xyhlo Biofinish is de coating in staat het hout te herstellen doordat de biofilm de beschadigde plek op het hout opnieuw bedekt zolang er een voedingsbodem van micro-organismen beschikbaar is. Dit levert volgens het bedrijf besparingen op in de onderhoudskosten van het hout.

Circulair hout

De coating is met name geschikt voor buitentoepassingen, zoals houten gevelbekleding, overkappingen en schuttingen. Zo is de coating toegepast in het nieuwe zorgcentrum Da Costa in de Gelderse plaats Putten. De bio-coating voor houtoppervlakken is nu al mogelijk in een zwarte kleur. Xyhlo Biofinish zegt verder onderzoek te doen om de coating ook in andere kleuren te produceren.

Doordat de biologische coating geen gebruikmaakt van chemische stoffen kan het hout na de technische levensduur worden teruggebracht in de biologische kringloop in plaats van verbrand te worden. Hierdoor draagt de coating bij aan CO2-reductie en het verminderen van grondstoffenverbruik en afval. Volgens de producent is het totale kostenniveau van hout dat met de biofinish is behandeld niet hoger dan hout dat wordt behandeld met milieubelastende middelen. 

Bron: Xyhlo Biofinish | Foto: Dave Catchpole via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)