19-08-2016 14:59 | Door: Erik Verheggen

Parketfabrikanten werken vloer graag af met hardwaxolie. Wasproducent Vesting gebruikt een innovatie uit de medische wereld om dure UV-verlichting in het droogproces te vervangen door LED.

“Het is een wereldprimeur”, zegt directeur Henk Smits van Vesting, een familiebedrijf met twaalf medewerkers, dat houtoppervlakbehandelingsproducten als wassen, oliën, beitsen en onderhoudsproducten ontwikkelt en produceert.

LED-verlichting

De hardwaxolie van Vesting droogt razendsnel onder invloed van LED-licht. Conventionele UV-lampen worden daardoor overbodig. Dat scheelt 60 procent op de energierekening, zegt Smits.

Daarnaast hoeven de LED-lampen niet op te warmen en hebben ze een levensduur van 10.000 uur, tegen 1.000 uur voor een UV-lamp. Bij de droging van de hardwaxolie komen bovendien geen ozon-gassen vrij, waardoor afzuiging niet meer nodig is.

Wat er precies is veranderd om tot de duurzame waxolie te komen, wil Smits niet zeggen. Wel dat het gaat om een technologie uit onverwachte hoek. “In de medische wereld wordt al langer gewerkt met olie die droogt onder invloed van LED-licht”, zegt hij. “We zijn op op het juiste moment met de juiste mensen in contact gekomen, die die kennis in huis hebben.”

Investering

De extra investering voor parketfabrikanten is relatief klein, vertelt Smits. “Een UV-drooglijn kost € 175.000. Met een extra investering van € 5.000 kan de LED-droger in die bestaande lijnen worden ingepast.”

De eerste industriële installatie is inmiddels in gebruik bij vloerenfabrikant Heywood in Oss. Een mobiele LED-unit voor parketteurs hoopt Smits later dit jaar te kunnen presenteren.