23-08-2016 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Een consortium van Nederlandse bedrijven ontwikkelt in Zaandam tien Nul op de Meter-woningen. Op de daken van de Zaanse huizen worden kleine windturbines geïnstalleerd, die de energielasten laag houden.

Het duurzame woningproject ‘Voor de Wind’, waarin de tien energiezuinige woningen worden gebouwd, is een initiatief van ontwikkelaar Ewoning en de Zaanse makelaardijen Kuis Reinder Kakes en HVMS. De Nul op de Meter-woningen van Ewoning krijgen geen gasaansluiting. Een kleine windturbine van het 2DutchWindmill-concept op het dak van de huizen moet het energieverbruik laag houden.

Voor de Wind Zaandam

Kleine windturbine

De kleine windmolens kunnen jaarlijks 10.000 tot 15.000 kilowattuur aan duurzame energie opwekken en hebben een technische levensduur van tien tot vijftien jaar. Bij grootverbruikers heeft 2DutchWindmill een model dat jaarlijks 30.000 tot 35.000 kilowattuur aan groene energie opwekt. Het consortium van Voor de Wind verwacht de investering voor de kleine windturbines binnen vier tot zes jaar terug te verdienen.

Naast de windmolen op het dak, krijgen de woningen van Voor de Wind goede isolatie en ventilatie volgens het zogeheten Brink Renovent-concept. Dit ventilatiesysteem houdt de lucht in binnenruimtes schoon door op temperatuur gebrachte buitenlucht, de vochtige gebruikte binnenlucht te laten verdrijven. Daarnaast wordt de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte van de binnenruimtes via sensoren gemeten en wordt de ventilatie naar behoefte aangestuurd.

Geen energiekosten

Dankzij de energiezuinige maatregelen zegt het consortium van Voor de Wind dat potentiele bewoners tenminste tien jaar lang geen energiekosten hoeven te betalen. Door de goed isolerende bouwschil is er weinig energie nodig om de woningen te verwarmen in de winter. Daarnaast worden de overige energiebehoeften duurzaam opgewekt door gebruik te maken van de kleine windmolen op het dak.

Naar verwachting worden de Zaanse huizen in 2017 opgeleverd. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels gestart

Bron: Voor de Wind, Ewoning, Noord-Hollands Dagblad | Foto: Voor de Wind via Ewoning (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)