24-08-2016 15:45 | Door: Fitria Jelyta

Voor een designcompetitie in Californië hebben Canadese ingenieurs een grote pijp ontwikkeld, die zonne-energie opwekt voor het filteren van zout water tot schoon drinkwater.

The Pipe van het Canadese ingenieursbureau Khalili Engineers maakt kans op het winnen van de designwedstrijd Land Art Generator Initiative (LAGI) in de Amerikaanse plaats Santa Monica. Deze competitie geeft ontwerpers en ingenieurs wereldwijd de kans om hun ontwerpen op het gebied van duurzame energie en schoon drinkwater te realiseren in het door droogte geteisterde Californië.

Khalili Engineers The Pipe

Energie-efficiënt water zuiveren

Zo moet The Pipe jaarlijks 4,5 miljard liter schoon drinkwater uit zout water opleveren door gebruik te maken van een elektromagnetische filtratieproces. De zonnepanelen aan de bovenkant van de installatie wekken 10.000 megawattuur aan elektriciteit op om het zuiveringsproces mogelijk te maken. Vervolgens vervoert de installatie het schone drinkwater naar het stedelijke waternet. Daarnaast levert het filtratieproces zout water met twaalf procent zoutgehalte terug naar de oceaan.

Volgens het ingenieursbureau verbruikt het elektromagnetische filtratieproces minder energie dan conventionele ontziltingstechnieken, zoals omgekeerde osmose. Naast het filteren van zout water naar schoon drinkwater, biedt The Pipe ook ruimte voor stadsbezoekers en toeristen om te ontspannen. De pijp drijft aan de kust van Santa Monica en voegt volgens de ontwikkelaars waarde toe aan de uitzicht van het gebied.

Op 6 oktober van dit jaar maken de juryleden de winnaar van de LAGI 2016 bekend. 

Grootste ontziltingsinstallatie

In 2015 ontwikkelde het Israëlische concern IDE Technologies naar eigen zeggen de grootste en meest innovatieve ontziltingsinstallatie van de Verenigde Staten. De Carlsbad Desalination Plant in Californië haalt zout water uit de Stille Oceaan en gebruikt omgekeerde osmose om ruim 204 miljoen liter drinkwater per dag te produceren. De installatie beschikt over een systeem dat energie hergebruikt, die anders in het ontziltingsproces verloren gaat. Dit maakt het mogelijk om het totale energieverbruik van de installatie met 46 procent te reduceren. 

Khaili Engineers The Pipe

Bron: LAGI, Inhabitat | Foto: Hoofdafbeelding: Laura Bittner via Flickr, Creative Commons, In tekst-afbeelding: The Pipe by Khalili Engineers via LAGI (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)