25-08-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Installatiebedrijf Unica gaat de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) voorzien van duurzame installaties voor verwarming, ventilatie en airconditioning. Dit leidt tot een prettig binnenklimaat en flinke energiebesparing.

Voor de verduurzaming van de gebouwen van TU/e heeft Unica een contract ondertekend met een looptijd van tien jaar. Hiermee is het installatiebedrijf verantwoordelijk voor het technisch beheer van de universiteitsgebouwen. Volgens Unica vormt de campus van TU/e het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven. Het gaat om een totale oppervlakte van meer dan 260.000 vierkante meter.

“Unica zet zich vol overtuiging in om gezamenlijk de gebouwen en infrastructuur van de TU/e naar een zo hoog mogelijk duurzaamheidsniveau te tillen”, zegt John Quist, CEO van Unica Groep, in een persbericht. “Het is Unica’s ambitie om gebouwen energiezuinig en zelfs energieneutraal te maken en om gebruikers een gezonde en comfortabele omgeving te bieden.”

Energiezuinige campus

Naast Unica zijn bouwconcerns Heijmans en Strukton en producent van automatiseringssystemen Honeywell betrokken bij de verduurzaming van de universiteitsgebouwen. Met dit consortium hoopt de TU/e haar duurzaamheidsambities te behalen. De Eindhovense universiteit wil onder andere in 2020 30 procent van het energieverbruik besparen, waarvan 20 procent in de gebouwen.

Eerder opende TU/e het energiezuinige Flux-gebouw. Het duurzame campusgebouw behoort tot de zuinigste utiliteitsgebouwen van Nederland. Door gebruik te maken van het campusbrede warmtekoudeopslagsysteem (WKO), heeft het Flux-gebouw geen gasaansluiting. Volgens de TU/e is dit WKO-systeem een van de grootste in Europa. 

Bron: Unica | Foto: John Lord via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)