29-08-2016 14:45 | Door: Fitria Jelyta

Provincie Fryslân heeft een combinatie van architecten geselecteerd om een duurzaam gebouw te realiseren voor het nieuwe Beleefcentrum op de Afsluitdijk.

De opdracht voor het nieuwe Beleefcentrum op de Afsluitdijk is gegund aan bouwcombinatie Dijkstra Draisma en Gear Architectencombinatie. Het ontwerp is geïnspireerd op de zeshoek, een vorm die volgens de architecten veel voorkomt in de natuur. “Naast de bijzondere vorm scoort het gebouw bijzonder hoog als het gaat om duurzaamheid, zowel wat betreft het zeer lage energiegebruik als de gebruikte materialen”, zegt Rouwe van Dijkstra van bouwcombinatie Dijkstra Draisma in een persbericht.

Het Beleefcentrum krijgt onder andere een veld van zonnecellen op het dak om het energieverbruik laag te houden. Het gebouw biedt ruimte voor een restaurant, exposities en tentoonstellingen. Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden in 2017, waarna het gebouw in 2018 wordt opgeleverd.

Duurzaamheidsicoon

Voor de Afsluitdijk ontwikkelde een consortium van Feddes/Olthof Landschapsarchitecten en Paul de Ruiter Architects het Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk in opdracht van Rijkswaterstaat. Met dit plan hebben de architecten een integraal ontwerp gemaakt om de monumentale waarde van de dijk te versterken door de noodzakelijke dijkverzwaring te combineren met de versterking van ecologie, toerisme en duurzaamheid. Zo zeggen de architecten het waterbouwkundige icoon van Nederland te behouden.

Naast het Beleefcentrum van Gear Architecten krijgt de Afsluitdijk het transformatorgebouw naar een ontwerp van Olivier + Partners > Architecten. Dit gebouw maakt deel uit van het centrum voor duurzaamheid op de Breezanddijk. Het transformatorgebouw beschikt over 17.000 bewegende plaatjes van aluminium in verschillende tinten die samen de kinetische gebouwgevel vormen. 

Bron: Provincie Fryslân, De Afsluitdijk | Foto: Provincie Fryslân (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)