02-09-2016 09:30 | Door: Hidde Middelweerd

Met de installatie van 30 zonnepanelen op het dak van ASVO-school in Amsterdam ging gisteren de Schooldakrevolutie van start in Nederland.

De Schooldakrevolutie is een initiatief met als doelstelling om per 2020 minstens de helft van de lagere en middelbare scholen in Nederland te voorzien van zonne-energie. In Nederland staan ongeveer 7.000 basis- en middelbare scholen. De organisatie wil dit bereiken door geschikte daken van scholen met zonnepanelen te bedekken.

Zonnepanelen installeren

De Schooldakrevolutie is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zonnepanelenleverancier Sungevity. Door gebruik te maken van het initiatief kunnen gemeentes en scholen zonnepanelen laten installeren onder aantrekkelijke voorwaarden. Overstappen op duurzame energie wordt op die manier een stuk aantrekkelijker.

Scholen blijven vooralsnog enigszins achter op het gebied van duurzame energie. Dit heeft volgens de Schooldakrevolutie twee redenen: tijd en geld. Bij beide factoren biedt de Schooldakrevolutie een helpende hand. Scholen hoeven vooraf geen grote investering te doen, maar betalen de zonnepanelen maandelijks af. Bijkomend voordeel is dat de zonnepanelen dan al geïnstalleerd zijn en de scholen dus meteen al besparen op energie. Daarnaast krijgen de scholen hulp bij het gehele proces: van de aanschaf van de juiste panelen tot het aanvragen van vergunningen en mogelijke subsidies.

Duurzame samenleving

“Met de Schooldakrevolutie zorgen we samen voor meer duurzame energievoorzieningen in Nederland. Het gaat om de toekomst van de kinderen. Met de inzet van de zonnepanelen op hun scholen zijn zij direct betrokken bij de omslag naar een samenleving die volledig op duurzame energie draait”, zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda.

Bron: Schooldakrevolutie | Foto: Schooldakrevolutie