12-09-2016 17:00 | Door: Hidde Middelweerd

Marokko wil zeshonderd groene moskeeën realiseren voor maart 2019. Door middel van LED-verlichting, thermische zonneboilers en zonnepanelen hoopt het land aan het eind van dit jaar al honderd moskeeën om te toveren tot ‘groene’ moskeeën.

Dit meldt The Guardian. Marokko’s Ministerie van Islamitische Zaken heeft het plan onderschreven en draait op voor 70 procent van de initiële investeringskosten. Het Noord-Afrikaanse land werkt samen met de Duitse overheid om dit plan uit te voeren.

Zonnepanelen

Het elektriciteitsverbruik van de moskeeën in kwestie moet ongeveer 40 procent omlaag gaan. De Marokkaanse overheid zet hierbij in op bewezen technologieën, zoals zonnepanelen en -boilers.

Verder worden er elektrotechnici en installateurs opgeleid om deze technologieën te installeren. De installateurs, die ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, worden betaald met het geld dat de energiebesparende technologieën opleveren.

Bewustwording creëren

De eerste honderd moskeeën die verduurzaamd worden, zijn te vinden in grote steden als Rabat, Fez, Marrakech en Casablanca. Daarna worden moskeeën in rurale gebieden aangepakt.

Jan-Christophe Kuntze, projectleider: “Moskeeën zijn belangrijke ontmoetingsplekken in de Marokkaanse samenleving en dus de uitgelezen plek om bewustwording te creëren over duurzaamheid.”

Marokko telt ruim 15.000 moskeeën, verspreid over het hele land. Het groeipotentieel van dit plan is dan ook enorm.

Zonnepark

Marokko staat inmiddels bekend als een voorloper als het aankomt op duurzaamheid. Zo is het land de trotse eigenaar van een van de grootste zonneparken ter wereld.

Bron: The Guardian | Foto: public domain