16-09-2016 10:30 | Door: Hidde Middelweerd

De Belgische architect Vincent Callebaut heeft een nieuw project uit de doeken gedaan: de Botanic Center Bloom. Het ambitieuze plan moet een flatgebouw aan het Place Rogier in Brussel omtoveren tot een futuristische en zelfvoorzienende constructie, volledig bekleed met planten.

Het gebouw staat vlakbij de Botanische Tuinen in Brussel, waar Callebaut zijn ontwerp op baseerde. Door middel van 10.000 planten in de gevel moet het flatgebouw gaan lijken op de Botanische Tuinen in de buurt.

Het plan van Callebaut onderscheidt zich door de futuristische cocon, gemaakt van hout en staal, die hij op het dak van het flatgebouw wil plaatsen. De cocon gaat volgens de visie van de Belgische architect winkels, bedrijven en appartementen huisvesten.

Duurzaam en zelfvoorzienend

Het gebouw kan door de groene bedekking 50 ton CO2 per jaar absorberen, stelt Callebaut. Daarnaast wil de architect het dak van de cocon bedekken met zonnepanelen. Door de cocon ook te voorzien van 42 kleine windmolens, wordt die volledig zelfvoorzienend.

India

Vooralsnog beperkt het plan zich tot de tekentafel. Wanneer (en of) het gebouw werkelijkheid wordt, is vooralsnog onbekend.

Callebaut staat bekend om zijn extravagante plannen. Eerder kondigde hij al een ambitieus project in India aan: zes houten woontorens die zelf voedsel en energie produceren.

Bron: Vincent Callebaut | Foto's: Vincent Callebaut (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)