21-09-2016 13:45 | Door: Fitria Jelyta

Het Rotterdamse Recycled Park vangt plastic vervuiling op in de Nieuwe Maas en hergebruikt het plastic voor de bouwstenen van een drijvend park. De eerste 15 vierkante meter van het park drijven inmiddels op het water.

Dat schrijft de website Architectenweb. Het Recycled Park is een initiatief van het Rotterdamse architectenbureau Whim Architecture en de Recycled Island Foundation. Het consortium werkt samen met de Gemeente Rotterdam, Wageningen Universiteit, Rijkswaterstaat en Hebo maritiemservice.

Groenvoorziening

Met het drijvende park willen de initiatiefnemers de plastic vervuiling in de Nieuwe Maas opvangen vlak voordat het de Noordzee bereikt. Hergebruik van het plastic afval als bouwstenen voor het drijvende park moet volgens de bedrijven leiden tot een nieuwe groenvoorziening voor de stad.

De hexagoonvormige bouwstenen van hergebruikt plastic zijn zo ontworpen dat er aan de bovenkant en onderkant ruimte ontstaat voor de groei van planten. Zo biedt Recycled Park naar eigen zeggen ook een voedingsbodem voor leven in het water. 

Platform tegen plasticsoep

De eerste 15 vierkante meter van het Recycled Park is tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam op het water gelaten. De initiatiefnemers gaan het park de komende maanden verder ontwikkelen om het geplande prototype van 150 vierkante meter in de Rotterdamse Rijnhaven mogelijk te maken. Dit prototype wordt naar verwachting in het voorjaar van 2017 opgeleverd.

Het consortium van Recycled Park heeft verschillende platforms ontwikkeld voor het vissen van het plastic afval. Zo is er een steekproef uitgevoerd met de zogeheten Plastic Visser, een platform dat is ontwikkeld door onder andere Royal HaskoningDHV. Het drijvende platform met twee uitklapbare drijfarmen kan zwerfafval uit de rivieren verwijderen. Samen met Hebo maritiemservice werkt het consortium van Recycled Park aan nieuwe winningsplatforms die het plastic afval moeten opvangen. 

Bekijk hieronder de ontwikkeling van het Recycled Park: 

Bron: Recycled Park | Foto: Recycled Park via Whim Architecture (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)