27-09-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers aan de TU Delft ontwikkelen een circulair businessmodel voor gebouwgevels om duurzame gebouwen op grote schaal mogelijk te maken.

Dat schrijft Bouwwereld.

In het pilotproject Facade Leasing hebben de onderzoekers vier gevelpanelen gemaakt, waarmee gebouwen verduurzaamd kunnen worden. Zo bestaat een gevelsysteem uit een aluminium frame en moet het een levensduur hebben van 75 jaar lang. Verder is er een gevelelement verwerkt met PV-cellen, ventilatiesystemen en LED-verlichting.

Duurzaam leaseconcept

Volgens de wetenschappers kunnen de gevelsystemen, door nieuw ontwikkelde technologie, aan gebouwgebruikers aangeven wanneer ze aan vervanging toe zijn. Dit draagt bij aan het verminderen van de onderhoudskosten.

Met het leaseconcept van de gevelelementen blijven de producenten eigenaar van het product en de materialen. Gebouwgebruikers betalen een maandelijks bedrag om gebruik te kunnen maken van de gevelelementen en kunnen de gevels na verloop van tijd vervangen door een nieuwe, waarna de oude gevel door de producent wordt gerecycled of hergebruikt.  

Op deze manier draagt het project bij aan de circulaire economie, waarin kringlopen van bouwmaterialen worden gesloten.

Circulair gebouw

De wetenschappers installeren deze maand samen met een consortium van bedrijven de gevelsystemen op het EWI-gebouw van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica aan de campus van de TU Delft. “De proef moet ons inzicht geven in de kosten en baten van verschillende geveltypes”, zegt Alexandra den Heijer van het Facade Leasing Project namens de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, tegen Bouwwereld.

Uit dit pilotproject moet blijken dat de innovatieve gevelsystemen gebouwen daadwerkelijk kunnen verduurzamen en het energieverbruik van de gebouwde omgeving verlagen. Bij gebleken succes zoeken de onderzoekers nieuwe mogelijkheden om het leaseconcept toe te passen. 

Bekijk hieronder hoe het Facade Leasing Project van de TU Delft werkt: 

Bron: TU Delft, Bouwwereld | Foto: Travis Wise via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)