04-10-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Een voormalige industriële haven in de Duitse plaats Keulen wordt getransformeerd tot duurzame stad, waarin maatregelen tegen wateroverlast en klimaatverandering zijn getroffen.

Dat schrijft de website Inhabitat.

Gefilterd regenwater

Het masterplan voor Deutzer Hafen in Keulen werd ontwikkeld door het Deense architectenbureau Cobe in samenwerking met de Duitse bedrijven Transsolar en Ramboll Studio Dreisetl. De wijk is direct gelegen aan de Rijn en zal naast groenvoorziening, een openbaar zwembad krijgen dat wordt gevuld met gefilterd regenwater.

Het regenwateropvangsysteem moet daarnaast de omliggende beplanting van voldoende water voorzien en wateroverlast door hevige regenbuien als gevolg van klimaatverandering voorkomen. Voor dit ontwerp heeft het consortium een competitie gewonnen, die door het stedelijke ontwikkelingsbureau Moderne Stadt werd georganiseerd.

Duurzaam zwembad

“We hebben een consistent duurzaam project gerealiseerd dat volledig is aangepast aan het plaatselijke klimaat”, zegt Dan Stubbergaard, oprichter van architectenbureau Cobe tegen de website Archilovers.

“Overstroming van de Rijn is een ernstig probleem in Keulen. Daarom hebben we in het ontwerp het gebied bestand gemaakt tegen water door regenwater in een openbaar zwembad op te vangen. Het zwembad wordt vervolgens verwarmd met restwarmte uit de buurt. Het lost een ernstig probleem op en tegelijkertijd biedt het een unieke attractie voor burgers.”

In de zomer van 2017 verwacht het consortium met een gedetailleerde plan te komen om de bouwwerkzaamheden te starten. 

Bron: Inhabitat, Moderne Stadt | Foto: COBE (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)