05-10-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De Stichting LightRec wil in Nederland meer verlichting uit sloop- en renovatieprojecten recyclen. In Nederland wil LightRec voorkomen dat er jaarlijks 900.000 kilo aan armaturen en 460.000 stuks lampen uit de sloop- en renovatieprojecten in de stortplaats belanden.

Dat meldt LightRec in een persbericht.

Voor dit initiatief sluit de stichting de handen ineen met Veras, de belangenvereniging voor sloopaannemers. Om meer lichtproducten uit sloop- en renovatieprojecten te recyclen, ontwikkelt het consortium een strategie die zich richt op partijen in de sloopbranche, zoals beleidsmakers, ingenieurs, opdrachtgevers en uitvoerders.

Duurzame standaard

Met deze strategie wil het consortium het correct verwijderen en inzamelen van verlichting opnemen in standaard bouwbestekken, richtlijnen, criteriadocumenten voor aanbestedingen, formele sloopmeldingen en andere communicatiemiddelen die de partijen in de sloopbranche in hun dagelijkse werkzaamheden tot zich nemen.

“Om effectief meer lampen in te zamelen uit de sloop en renovatie hebben we absoluut alle schakels uit de branche nodig”, zegt Gied van Hoorn, directeur van LightRec.

“Opdrachtgevers moeten ernaar vragen in hun aanbestedingen, bij renovatie moet het worden opgenomen in het bouwbestek, we willen dat het komt in de materialenlijsten bij sloopmeldingen, maar ook dat uitvoerders erop worden gecontroleerd. En zo gaat de lijst nog even door. Daar gaan we ons de komende tijd hard voor maken.”

Milieuvriendelijke recycling

Bij sloop- en renovatieprojecten is het belangrijk dat verlichting apart wordt ingezameld, omdat ze milieugevaarlijke stoffen kunnen bevatten, stelt LightRec. Door een duurzame recyclingstrategie uit te voeren, verwacht de stichting lampen voor 90 procent en armaturen voor meer dan 80 procent te kunnen recyclen. 

Bron: LightRec | Foto: Alexander G via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)