08-10-2016 09:10 | Door: Fitria Jelyta

In de wijk Leesten-Oost in Zutphen verrijzen zogeheten cleantech-huizen waarin toekomstige bewoners duurzaam en comfortabel kunnen wonen zonder energielasten.

Dat schrijft de krant De Stentor vrijdag. In het nieuwbouwproject Cleantech House Zutphen zijn naast architectenbureau Attika Architekten, ook kennisinstellingen als Saxion Hogeschool, ROC Aventus en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) betrokken. De onderwijsinstellingen doen samen met lokale mkb-bedrijven onderzoek om de duurzaamheidskwaliteit van de woningen gefaseerd te vergroten.

Zelfvoorzienende woningen

“We gaan de gebruikers van de woningen uitgebreid volgen”, zegt architect Géke de Wilde van Attika Architekten tegen De Stentor. “Dat betekent dat we bekijken welke invloed zij hebben op het energieresultaat. Met andere woorden: worden de woningen echt zo energiezuinig afgeleverd als dat ze op papier zijn en hoe gaan gebruikers daarmee om? Die informatie willen we gebruiken om per fase duurzamere huizen af te leveren.”

Het uiteindelijke doel van Cleantech House Zutphen is de ontwikkeling van woningen, die geheel zelfvoorzienend zijn in energie en geen aansluiting hebben op het gas- en elektriciteitsnet.

Energieneutraal Zutphen

In 2013 werden al 42 energieneutrale starterswoningen gebouwd in de wijk Leesten-Oost. Deze woningen zijn voorzien van een goede bouwkundige schil en energiezuinige installaties, waardoor er nauwelijks warmte verloren gaat. Daarnaast beschikken de woningen over zonnepanelen. De duurzame woningen dragen bij aan het beleidsplan van gemeente Zutphen om de stad energieneutraal te maken.

Eerder was Attika Architekten als initiatiefnemer betrokken bij de ontwikkeling van het cleantech-centrum Pakhuis Noorderhaven in Zutphen. Daarbij werd een oud pakhuis getransformeerd tot een informatie-, vergader- en opleidingscentrum, waar kennis en ontwikkeling van duurzame technologische innovaties centraal staan. 

Bron: De Stentor, Gemeente Zutphen, Attika Architekten | Foto: Roman Boed via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)