18-10-2016 09:45 | Door: Fitria Jelyta

Een Amerikaanse architect ontwikkelt een duurzame off-grid woning voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit gebouw is niet alleen zelfvoorzienend in water en energie, maar stelt bewoners ook in staat om zoveel mogelijk zelfstandig te functioneren.

Het project Ramboland is een initiatief van de Amerikaanse architect Max Zahniser en Ron Rambo, die sinds geboorte lijdt aan hersenverlamming. Doel van dit zorgvastgoedproject is om een duurzaam woonzorggebouw te ontwikkelen voor Ron en andere patiënten met een verstandelijke beperking. Het duurzame gebouw verrijst in Lancaster, een stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Duurzaam en off-grid wonen

Zo krijgt het pand zonnepanelen op het dak die jaarlijks 40.000 kilowattuur aan groene stroom leveren. Volgens de architect zou het pand hierdoor meer energie opwekken dan het verbruikt. Vervolgens kan het overschot aan opgewekte zonnestroom worden gedeeld met de naastliggende gebouwen.

Naast de zonnepanelen, wordt het zorggebouw voorzien van een slim energiesysteem dat bestaat uit een opslagbatterij en elektrische voertuigen, die rolstoelgebruikers in de woning en in omliggende gebouwen met elkaar kunnen delen. Verder is de woning zelfvoorzienend in water. Hiervoor wordt een energie-efficiënt regenwateropslag- en waterzuiveringssysteem aangesloten op de woning.

Om bewoners te kunnen voorzien van gezonde en lokaal geteelde voeding, krijgt Ramboland een openbare tuin waar bewoners en omwonenden samen groente en fruit kunnen verbouwen.

Duurzaam bouwen

Voor de bouw van het pand wordt volgens de architect gebruik gemaakt van uitsluitend duurzame bouwmaterialen, die bij sloop van oude gebouwen zijn vrijgekomen en teruggewonnen. Op die manier streeft de ontwikkelaar naar het behalen van de hoogste duurzaamheidsscore Leed Platinum, een methode die wereldwijd wordt gebruikt om de gebouwde omgeving te beoordelen op duurzaamheid.

De architect maakt niet bekend wanneer Ramboland daadwerkelijk wordt opgeleverd. Er loopt nog wel een crowdfundingactie op het platform Indiegogo om de bouw van het duurzame zorggebouw mogelijk te maken. Hiermee verwachten de initiatiefnemers van Ramboland in totaal $ 150.000 binnen te halen. 

Meer weten over duurzaam zorgvastgoed? Lees ook: 

Spie transformeert woongemeenschap Het Dorp tot slim dorp

Consortium bouwt modulaire zorgwoning binnen één dag

Bron: Ramboland, Arch Daily | Foto: Ramboland by Max Zahniser via Ramboland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)