19-10-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Met het platform Zonnehub biedt energieleverancier Eneco bedrijven en particulieren de kans om zonnestroom op te wekken op grote daken in de buurt. Het dak van het Rabobank-kantoor in Etten-Leur is de eerste die dankzij Zonnehub zonne-energie gaat opwekken.

Dat meldt Eneco in een persbericht.

Het kantoor van Rabobank in Etten-Leur krijgt 170 zonnepanelen via het platform. In dit platform schaffen omwonenden de zonnepanelen aan. Vervolgens wordt groene stroom opgewekt op de grote daken in de buurt, waarop de zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Lage energierekening

Volgens Eneco is het ontbreken van een eigen of geschikt dak voor zonnepanelen de voornaamste drempel voor particulieren om zelf zonnestroom op te wekken. Met het platform Zonnehub kunnen buurtbewoners vanaf één zonnepaneel meedoen met het initiatief, waarmee ze hun energierekening kunnen verlagen.

Duurzaam rendement

Door de zogenaamde Postcoderoosregeling hoeven deelnemers aan lokale collectieve zonneparken geen energiebelasting meer te betalen over de zelf opgewekte stroom, stelt Eneco. Hiermee verwacht het energieconcern dat de investering in het collectieve zonnedak vier tot zes procent rendement per jaar oplevert.

“Wij zijn erg enthousiast over Zonnehub van Eneco” zegt Ger de Weert, directeur particulieren van Rabobank West-Brabant Noord, in het persbericht. “Door het aanbieden van ons dak en de inzet van ons lokale netwerk ten behoeve van Zonnehub hopen wij een bijdrage te leveren aan een duurzamer West-Brabant Noord.” Naast Rabobank, steunt supermarktketen Coop het Zonnehub-initiatief van Eneco. Coop onderzoekt op dit moment welke locaties geschikt zijn voor de Zonnehub van Eneco.

Rotterdamse zonnedaken

Eerder stelde de gemeente Rotterdam haar gemeentelijk vastgoed beschikbaar, zoals gymzalen en scholen, om zonne-energie in de stad op te wekken. Met een crowdfundingactie maakt het platform Zonnepanelendelen het voor de inwoners van Rotterdam mogelijk om bij te dragen aan het initiatief en om zonne-energie optimaal te benutten.

Inwoners kunnen vanaf € 25 deelnemen aan de crowdfundingactie, waarna de opgewekte zonnestroom lokaal wordt gebruikt. Een vergelijkbaar initiatief werd door Zonnepanelendelen, duurzaamheidsorganisatie Urgenda en woningcorporatie Habion opgericht om meer zonnepanelen op Nederlandse zorghuizen te plaatsen. 

Bron: Eneco | Foto: Tom Page via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)