24-10-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Leiden wil de duurzame Finch Buildings plaatsen om asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten. Deze stapelbare woonblokken van hout zijn energieneutraal en kunnen 66 ton CO2-uitstoot vastleggen.

Dat schrijft het NRC Handelsblad (NRC). Volgens de krant plaatsen de gemeente Leiden en woningcorporaties eind januari 2017 zestien duurzame tiny houses. De maanden daarna worden nog eens 135 Finch Buildings geplaatst. De houten woonmodules zijn geproduceerd door De Groot Vroomshoop Groep, onderdeel van VolkerWessels.

duurzame woning

Duurzame huizen

De woningen worden met een vrachtwagen naar de bouwlocatie vervoerd. Vervolgens kan De Groot Vroomshoop Groep de units tot vijf lagen hoog stapelen. Met een plug and play-concept zijn de massief houten blokken volgens Finch Buildings gemakkelijk te ontkoppelen en naar een andere bouwlocatie te verplaatsen.

Daarnaast zijn de gebruikte bouwmaterialen volledig herbruikbaar. Hiermee behoudt de start-up de waarde van de gebruikte grondstoffen. “We bouwen met hout, wat betekent dat je per module toch 26 ton CO2 vastlegt”, zei de architect, Jurrian Knijtijzer, eerder in een persbericht.

Energieneutraal wonen

“Als je geen metaal en baksteen gebruikt, spaar je nog eens 40 ton CO2, dus totaal scheelt dat per module 66 ton CO2, dat is echt heel bijzonder. Daarnaast heeft massief hout ook gezondheidsvoordelen, bijvoorbeeld omdat het werkt als vochtregulator", aldus Knijtijzer. Dankzij elektrische verwarming en zonnepanelen op het dak zijn de houten woonblokken energieneutraal.

De modulaire Finch Buildings bieden een oplossing voor de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning, schrijft het NRC. Volgens de krant moeten Nederlandse gemeenten voor het eind van dit jaar nog 19.000 statushouders huisvesten.

Leiden moet dit jaar nog honderd statushouders huisvesten. In tegenstelling tot het volledig verbouwen van leegstaande kantoorpanden, biedt Finch Buildings met de duurzame woonblokken een betaalbare oplossing om de mensen snel onderdak te bieden.

Meer weten over duurzame alternatieven voor tijdelijk en comfortabel wonen? Lees ook:

5 duurzame alternatieven voor tijdelijk en comfortabel wonen

Houten kubuswoning biedt uitkomst voor tijdelijk wonen

duurzame huisvesting

Bron: NRC, Finch Buildings | Foto: Finch Buildings (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)