21-11-2016 06:05 | Door: Fitria Jelyta

Tesla-baas Elon Musk maakt bekend dat het onlangs gepresenteerde Tesla-zonnedak goedkoper wordt dan traditionele daken. Dankzij het lichtgewichte materiaal is het dak gemakkelijker te vervoeren naar zijn bestemming.

Dat schrijft Bloomberg Technology. Eind oktober heeft Musk het zonnedak met ‘onzichtbare’ zonnepanelen gepresenteerd samen met de nieuwe Powerwall 2-thuisaccu. Het zonnedak van Tesla is gemaakt van glas en zet zonlicht om tot duurzame elektriciteit. Hiermee kunnen bewoners besparen op hun energiegebruik en voldoende stroom opwekken voor het opladen van een elektrische auto.

Duurzaam zonnedak

Musk verwacht kosten te besparen bij het transport van de bouwmaterialen. Door gebruik te maken van de lichtgewicht materialen verwacht de Tesla-CEO het zonnedak gemakkelijker te kunnen vervoeren dan traditionele daken, die zwaarder wegen en daardoor meer transportkosten en een hoger brandstofverbruik opleveren.

In de zomer van 2017 worden de eerste Tesla-zonnedaken op woningen in de Verenigde Staten geïnstalleerd. Doordat het zonnedak van glas is gemaakt, zegt het concern de levensduur van de daken te kunnen verlengen ten opzichte van traditionele daken. Tegen de website Techcrunch zegt Musk dat de duurzame zonnedaken zelfs een langere levensduur hebben dan de woningen waarop ze worden geplaatst.

Onzichtbare zonnepanelen

In Nederland heeft het bedrijf Zep dakpannen ontwikkeld waarin zonnecellen zijn verwerkt. Hiermee kunnen gebouwen elektriciteit opwekken, zonder dat de dakpannen afbreuk doen aan het uiterlijk van de gebouwen. Hiermee zegt Zep elk dak geschikt te kunnen maken voor het opwekken van groene stroom. Het zonnedaksysteem van Zep is inmiddels toegepast op de Priesnitzhoeve in de Gelderse plaats Rheden.

Meer weten over zonnedaken? Lees ook:

5 x duurzaam bouwen met ‘onzichtbare’ zonnepanelen

Bron: Bloomberg Technology, Techcrunch | Foto: Tesla (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)