05-12-2016 14:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Amerikaanse verpakkingsbedrijf Ecovative werkt samen met duurzame start-up Biomason aan de ontwikkeling van biobased meubels. De meubels worden gemaakt van paddenstoelen, micro-organismen en agrarische reststromen.

Dat meldt Ecovative in een persbericht. De verpakkingsproducent maakt gebruik van mycelium, de vertakte schimmeldraden van paddenstoelen, als bindmiddel voor het maken van de duurzame meubels. Het mycelium hecht landbouwafval, zoals maisstengels en kaf, aan elkaar. Dit resulteert in 100 procent natuurlijk materiaal dat in mallen kan worden gegroeid om verschillende vormen aan te nemen.

Samen met de Amerikaanse start-up Biomason ontwikkelde Ecovative biobased tafels en krukken zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën.

duurzame meubels paddenstoelen

Biobased meubels

Biomason heeft een methode ontwikkeld om biobakstenen te ‘groeien’ met een mengsel van zand, afvalwater en micro-organismen. Door gebruik te maken van deze componenten zegt het bedrijf geen verhitting of klei nodig te hebben om de bouwstenen te produceren. Dit leidt tot een aanzienlijke CO2-besparing.

Voor de onderkant van de tafels en krukken is de techniek met paddenstoelen van Ecovative gebruikt, terwijl de bovenkant van de tafels en krukken met micro-organismen is gekweekt volgens het productieproces van Biomason-bakstenen. De meubels van Biomason en Ecovative zijn voor het eerst gepresenteerd tijdens het jaarlijkse event Biofabricate in New York.

“Deze samenwerking maakt het mogelijk voor Biomason om anders te denken over materialen en om meerdere toepassingen te vinden voor ons duurzame productieproces”, zegt Ginger Krieg Dosier, CEO van Biomason, in het persbericht. Ecovative zegt met deze samenwerking de biobased meubels aan een grotere doelgroep van particulieren en bedrijven beschikbaar te stellen.

Duurzame meubelverpakking

Eerder maakte Ikea bekend het duurzame verpakkingsmateriaal van Ecovative te gebruiken als een milieuvriendelijk alternatief voor piepschuim. De Zweedse meubelgigant zegt het gebruik van ‘paddenstoelverpakkingen’ te bekijken als onderdeel van zijn inspanningen om afval te verminderen en meer te recyclen.

Naast duurzame verpakkingen en biobased meubels, wordt het milieuvriendelijke materiaal van Ecovative ook gebruikt voor de productie van surfplanken. Met het mycelium-materiaal van Ecovative is het bedrijf Surf Organic Boards erin geslaagd om ’s werelds eerste surfplank van paddenstoelen te vervaardigen.

Meer weten over bouwen met paddenstoelen? Lees ook:

Bron: Ecovative, Inhabitat | Foto: Ecovative (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)