11-01-2017 18:15 | Door: Fitria Jelyta

In Leiden wordt gewerkt aan de bouw van het nieuwe museum Naturalis Biodiversity Center. Het duurzame gebouw wordt gerealiseerd met natuurlijke materialen en krijgt energiezuinige installaties.

Het project heeft een totale oppervlakte van 38.000 vierkante meter. Voor het gebouwontwerp is het architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten verantwoordelijk. TBI-onderneming J.P. van Eesteren is als bouwbedrijf betrokken bij de renovatie en nieuwbouw van het Naturalis Biodiversity Center.

Biodiversiteit in duurzaam gebouw

J.P. van Eesteren heeft gekozen voor de toepassing van duurzame materialen die op natuurlijke wijze verouderen, zoals natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Daarnaast krijgt Naturalis een glaskroonconstructie, die net als de gevels en het interieur van het museum, uit duurzame materialen wordt vervaardigd. Het duurzame pand krijgt verder een toegankelijke daktuin bovenop de parkeerplaats met voldoende groenvoorziening om de biodiversiteit in het gebied te vergroten.

“De combinatie van nieuwbouw en renovatie met een duurzaam resultaat sluit naadloos aan bij onze filosofie van gebouwen slimmer maken”, zegt Marco Peppel, directeur van J.P. van Eesteren, in een persbericht. “Naturalis realiseert een indrukwekkend ensemble van gebouwen om op een duurzame manier biodiversiteit te vieren.”

Het Naturalis Biodiversity Center krijgt een nieuw museum- en laboratoriumgebouw met kantoren, collectiedepots en onderzoeksruimtes. Om het complex duurzaam te verwarmen, krijgt het Naturalis Biodiversity Center een warmtekoudeopslag (WKO) en duurzame ventilatie van installatiecombinatie ULC-Kuijpers. Het bouwconcern verwacht dat de bouwwerkzaamheden tot eind 2018 zullen plaatsvinden.

Bron: J.P. van Eesteren, Naturalis | Foto: Neutelings Riedijk Architects via J.P. van Eesteren (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)