20-01-2017 12:10 | Door: Fitria Jelyta

Rijkswaterstaat doet onderzoek naar mogelijkheden om het A37-traject tussen Klazienaveen en Hoogeveen te voorzien van zonnepanelen op de geluidsschermen en vangrails.

Dat schrijven verschillende media. Het traject van 43 kilometer moet worden uitgerust met 300 hectare aan zonnepanelen. De bouwkundige ontwerpbureaus Posad spatial strategies, Studio Marco Vermeulen en IAA hebben de opdracht gekregen de mogelijkheden hiervoor te gaan onderzoeken. 

Naast het A37-traject, zien de ontwerpbureaus ook mogelijkheden om de zonnepanelen te plaatsen op het traject van de A6 en A58. Het project met de zonnesnelweg moet bijdragen aan de doelstelling van Rijkswaterstaat om in 2030 over een energieneutraal wegennet te beschikken.

Geluidsschermen met zonnecellen

Eerder verwerkte bouwconcern Heijmans verschillende zonneceltechnologieën in bestaande geluidsschermen in Den Bosch. Uit de proef blijkt dat de geluidsschermen succesvol zonnestroom opwekken.

In het zogeheten Solar Noise Barriers (Sonob)- praktijktest heeft Heijmans samen met onder andere de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zonnecellen verwerkt in twee semi-transparante geluidsschermen van elk 5 meter breed en 4,5 meter hoog. De geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen kunnen volgens Heijmans over een lengte van een kilometer honderd huishoudens van elektriciteit voorzien of snelwegverlichting over een lengte van 20 kilometer laten branden. 

Bron: Emmen.nu, Solar Magazine | Foto: James Cridland via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)