27-01-2017 09:11 | Door: Fitria Jelyta

Bamboespecialist Moso vult zijn duurzame bouwproducten aan met lichtgewicht constructiebalken, die geschikt zijn voor zowel binnen- als buitentoepassing. Inmiddels zijn de bamboe constructiebalken toegepast in een aantal projecten.

De Moso Bamboo N-finity zijn in verschillende maatvoeringen en afmetingen verkrijgbaar. De producent heeft het bamboeproduct voorzien van een verbinding van bamboestrips met een speciaal gepatenteerde haakverbinding. Daarnaast bereiken de constructiebalken volgens Moso de hoogste duurzaamheidsklasse volgens EU-normen.

Zo is het product toegepast als drager van het dak van het BMW solar carport-gebouw in Zuid-Afrika. Verder werkt Moso aan twee andere projecten, waarin Bamboo N-finity wordt toegepast om aluminium dragers in de gevel van een Duitse kantoorpand te vervangen en om de gevelbekleding van het Franse Caisse d’Epargne-gebouw in Bordeaux te renoveren.

Moso Bamboe

Bamboe tegen klimaatverandering

Eerder deed Moso in samenwerking met het International Network for Bamboo and Rattan (Inbar) en de TU Delft onderzoek naar de levensduur van industriële bamboeproducten, zoals vloeren, panelen en balken. Hieruit blijkt dat de plantsoort CO2-negatief is. Moso presenteerde de resultaten van het onderzoek tijdens verschillende deelsessies van de Klimaattop in Parijs, die in 2015 plaatsvond.  

“Het onderzoek toont de belangrijke rol die bamboe kan spelen bij herbebossing van uitgeputte gronden en als vervanger van minder duurzame (bouw)materialen als tropisch hardhout, kunststof en metaal”, zei René Zaal eerder tegen de website FacilityWereld.

Meer gebruik van bamboe in de bouw

Moso heeft de ambitie om het gebruik van bamboe in de bouwsector te stimuleren. In zijn hoofdkantoor in Zwaag laat de bamboespecialist zien wat de mogelijkheden zijn van het ecologische alternatief voor tropisch hardhout.

Zo beschikt het hoofdkantoor van Moso over werkruimtes en een magazijn van 4.350 vierkante meter, waarin bamboe is verwerkt in de vloeren, trappen, plafonds, deuren, kozijnen en meubels. Zonnepanelen en gevelbekleding van bamboe moeten volgens de producent verder bijdragen aan de duurzaamheid van het gebouw. 

Bron: Moso International | Foto: Moso International (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)