30-01-2017 15:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) ontwikkelt samen met andere partijen een methode om de daadwerkelijke energieprestatie van gebouwen aan te tonen. Dit moet de duurzame energietransitie in de gebouwde omgeving versnellen.

Dat meldt NEN in een persbericht. Met deze methode wil het instituut gebouweigenaren of gebruikers inzicht bieden in hoe het energielabel in elkaar zit en welke verbetermogelijkheden er zijn. Daarnaast moeten marktpartijen met de methode de mogelijkheid krijgen om het werkelijke energiegebruik van een gebouw op individueel niveau te voorspellen.

Minimale eisen duurzaam energiegebruik

Ook kan de methode worden gebruikt om bijvoorbeeld de minimale eisen voor duurzaam energiegebruik in de sociale huursector te toetsen. Met de ontwikkeling van deze methode wil NEN de duurzame energietransitie in de gebouwde omgeving versnellen en bijdragen aan de ontwikkeling van de zogeheten bijna-energieneutrale gebouwen (Beng).

De overheid heeft tot doel gesteld om alle overheidsgebouwen vanaf 2019 bijna net zoveel energie te laten opwekken als het verbruik voor onder andere verwarming en koeling. In 2021 moeten alle andere gebouwen in Nederland voldoen aan de criteria van Beng.

Energiezuinige nieuwbouw

De nieuwe bepalingsmethode van NEN moet uiterlijk medio 2018 toepasbaar zijn om het overgrote deel van de nieuwbouw te toetsen op het daadwerkelijke energieverbruik, waarna de methode in 2021 wettelijk van kracht moet zijn. NEN ziet kansen om de periode tussen 2018 en 2021 te gebruiken om de methode waar mogelijk te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van de gebruikers. 

Bron: NEN | Foto: Vladimir Kudinov via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)