01-02-2017 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Een investering in zonnepanelen verdient zich niet alleen terug via de behaalde energiebesparing, maar ook bij de verkoop van de woning wordt een deel van de investering in zonnepanelen terugverdiend.

Dat blijkt uit onderzoek van Tias Business School. In deze grootschalige cijferstudie onderzocht de afgestudeerde Joost Möller een steekproef van bijna 24.000 transacties. Zo vergeleek hij de verkoopprijzen van 2.351 woningen met zonnepanelen in de periode 2012 tot 2015 met de verkoopprijzen van 21.592 woningen zonder zonnepanelen.

Terugverdientijd zonnepanelen

Factoren als type woning, woonoppervlakte, locatie en onderhoudsstaat zijn in het onderzoek opgenomen, waarna het prijseffect van de aanwezigheid van zonnepanelen werd berekend. Hieruit blijkt dat de waarde van een gemiddelde installatie bij woningverkoop € 7.456 is. Daarnaast blijkt dat deze gemiddelde waarde niet verschilt op zonnepanelen voor het type van de woning, zoals rijtjeshuizen of hoekwoningen.

“De onderzoeksresultaten laten zien dat zonnepanelen hun volledige waarde behouden bij woningverkoop”, zegt Möller in een persbericht. “Dit onderzoek kan taxateurs en banken helpen om zonnepanelen beter te taxeren. Verkopers van zonnepanelen kunnen consumenten aan de hand van daadwerkelijke transacties laten zien dat hun investering haar waarde behoudt.”

Bron: Tias Business School, Energievastgoed | Foto: Marufish via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)