20-01-2014 14:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De bouw van Olympische faciliteiten heeft geleid tot milieuschade. Moskou had juist beloofd de milieustandaarden in de Olympische bouw te verbeteren.

Het organiserend comité van de aankomende Olympische Winterspelen houdt vol dat de CO2-uitstoot tijdens de bouw zoveel mogelijk is beperkt. De betrokken bouwbedrijven zeggen dat ze aan hun beloften nakomen om te voldoen aan de internationale milieueisen. “De lucht en het water zijn schoner dan in december 2007," zei vice-premier Dmitry Kozak eerder deze maand.

 

Onleefbaar

 

Echter, bewoners in de buurt van Sotsji vertellen hele andere verhalen. Door bodemerosie stortte het huis van Irina Vorotsjkova in. De 58-jarige vrouw probeert schadevergoeding aan te vragen aan Olympische aannemers vanuit een geïmproviseerde aluminium hut. Woningen in andere dorpen dicht bij Sotsji klagen eveneens over verwoeste huizen, maar ook over illegale afvaldump en gebroken beloftes over vergiftiging door de bouw. “Het begon met kleine dingen,” zei Korotsjkova. “De palen van de waslijn stonden niet meer op de juiste plek en de grenzen van de tuin waren verplaatst. Daarna viel de voorgevel van mijn huis eraf.”

In het nabijgelegen dorp Akhshtyr zijn de eeuwenlang gebruikte waterputten opgedroogd sinds de Russische Spoorwegen een steengroeve aan de voet van het Kaukasusgebergte heeft gegraven. Het dorp is bedekt door een stofwolk doordat heen en weer rijdende vrachtwagens het afval van de bouwplaats bij de nabijgelegen bergpas dumpt. “Het maakt me niet uit dat ze hun beloftes niet hebben gehouden. Ze hebben deze plek onleefbaar gemaakt,” zegt dorpeling Alexander Koropov.

 

Giftig effect

 

Lokale milieuactivisten zeggen dat het afval niet direct het gevaar vormt, maar dat regenwater de vervuilde afvalgrond in sijpelt en uitmondt in de Mzymta-rivier, dat voor de inwoners van Sotsji voor drinkwater wordt gebruikt. “Wanneer de substanties ophopen in het water kan een giftig effect optreden, want niemand weet waaruit het materiaal van de illegale afvaldump uit bestaat en waar het vandaan komt,” zegt Yulia Naberezhnaya, woordvoerster voor de Russische Vereniging voor Geografie.

Ecologen verwachten dat de huidige schade slechts het begin is en zal worden opgevolgd door een reeks van ecologische rampen. Hieronder valt een verhoogd risico op overstromingen bij het Fisht-stadion, waar de openings- en sluitingsceremonie zullen worden gehouden.

Bron: Reuters | Foto: SouthEastern Star via Flickr