01-11-2011 13:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bestaande kantoorpanden en fabrieken zijn het meest aantrekkelijk wanneer ze getransformeerd worden naar energiezuinige panden. Dit geldt ook voor nieuwbouw. Potentiële huurders hebben namelijk een voorkeur voor duurzame utiliteitsbouw.

Dit valt te lezen in een rapport van Rabobank en adviesbureau PwC over ‘Best practices in duurzame utiliteitsbouw’. Beide bedrijven willen met dit rapport helpen om in de huidige moeilijke economische tijden utiliteitsbouwprojecten van de grond te krijgen. Ook willen ze een einde brengen aan de toenemende leegstand van kantoren en bedrijfspanden.

Aan het rapport hebben 24 bedrijven uit de gehele bouwkolom meegewerkt. Alle bedrijven hebben voor duurzame investeringen gekozen omdat dit volgens hen een pand waardevast maakt. Bij de 24 bedrijven zaten onder andere BAM Utiliteitsbouw, architectenbureau Paul de Ruiter, bouwconcern Dura Vermeer, dienstverlener Imtech, PostNL en Triodos Vastgoedfonds.

Samenwerken

Het rapport wijst op het belang van ketensamenwerking. Alle onderdelen in de keten moeten worden samengebracht in één contract. Nu ligt de focus vooral op het vergroten van de winst op de korte termijn. Om hier van af te komen moeten er andere verdienmodellen komen, waarbij een projectontwikkelaar de rol als adviseur krijgt in plaats van als initiator.

Voorbeelden

Het nieuwe hoofdkantoor van TNT Express is zo'n gebouw waarbij duurzaam geïnvesteerd is. Het pand werd een maand geleden officieel geopend. Het CO2 emissie-vrije kantoor behoort tot één van de meest duurzame gebouwen ter wereld.

Panden kunnen ook duurzaam worden gerenoveerd. Een goed voorbeeld hiervan is de Politieacademie in Apeldoorn. Dit pand won dit jaar de 'Gulden Feniks' voor het beste renovatieproject.

Bron: PwC en Rabobank

Foto: Flickr.com, TNT Corporate Communications