27-06-2012 11:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wereldwijd ziet 85 procent van de gebouweigenaren energiebeheer als een belangrijke speerpunt voor een succesvol bedrijf. Dit blijkt uit een studie van Johnson Controls,  de International Facility Management Association en het Urban Land Institute.

Grootste pluspunt van een energie-efficiënt gebouw, is volgens meer dan de helft van de 3500 respondenten een beter imago en de hogere waarde van het gebouw. Uiteraard spelen ook de besparingen op energiekosten en financiële prikkels vanuit de overheid een rol. Volgens het Amerikaanse Johnson Controls is er een positieve ontwikkeling onder eigenaren van commercieel vastgoed aan de gang.

Twee jaar geleden zag maar 51 procent van de respondenten heil in het optimaliseren van zijn energiebeheer. “Eigenaren van gebouwen investeren in energie-efficiëntie omdat ze daar de financiële voordelen van inzien,” aldus Dave Myers van Johnson Controls. Hij beweert dat eigenaren vroeger alleen aan de locatie van het gebouw dachten, terwijl nu ook energie-efficiëntie zeer serieus wordt genomen.

Verhoogde interesse

Elke week bekijkt en analyseert 20 procent van de respondenten zijn energieverbruik. In 2011 was dit nog maar rond de 10 procent. De populairste on-site technologieën voor de komende tien jaar, zijn volgens de respondenten verlichtingstechnologie, zonnepanelen en geavanceerde bouwmaterialen.

Dat door investeringen in een gebouw de huurprijzen omhoog gaan, maakt volgens Myers niet uit. “Huurders zijn bereid meer te betalen om hun kantoren te vestigen in energie-efficiënte gebouwen,” zegt Myers.

Invloed overheid

Door overheidsbeleid gaan eigenaren en exploitanten van gebouwen eerder investeren in energie-efficiëntie. Uit cijfers van Johnson Controls blijkt dat een derde van de respondenten geprikkeld wordt door belastingkredieten en kortingen, die ontvangen kunnen worden wanneer een gebouw energie-efficiënt is.

Myers: “Bijna 75 procent van de commerciële gebouwen in Europa is meer dan 20 jaar oud en klaar voor energie-verbeteringen. Eigenaars en gebruikers wachten tot wetgevers de aanpassingskosten verlagen door financiële prikkels en kortingen.”

Bron: Johnson Controls

Foto: Jo@net