15-02-2017 18:20 | Door: Fitria Jelyta

In Nederland is er in het vierde kwartaal van 2016 meer CO2-uitgestoten dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor. Onder andere elektriciteitsbedrijven en huishoudens zouden meer CO2 hebben uitgestoten.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het vierde kwartaal van 2016 was de CO2-uitstoot in Nederland 7,3 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2015. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg echter met 2,3 procent.

Stijging Nederlandse energieproductie

30 procent van de totale CO2-uitstoot in het vierde kwartaal van 2016, werd uitgestoten door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheerders. Deze bedrijven hebben 5,5 procent meer CO2 uitgestoten dan in dezelfde periode van 2015. Dit komt volgens het CBS doordat energiebedrijven meer elektriciteit hebben geproduceerd dan het jaar ervoor. De stijging in de Nederlandse energieproductie werd mogelijk dankzij een grotere vraag vanuit het buitenland.

Daarnaast zouden de transport-, landbouw-, en de chemiesector, maar ook huishoudens en overige dienstverleningen meer CO2 hebben uitgestoten. Door onder andere meer vervoersbewegingen, zijn de emissies van de luchtvaart en de binnenvaart toegenomen. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2015 is de CO2-uitstoot in de luchtvaart en binnenvaart met respectievelijk 9 procent en 7 procent toegenomen.

Aardgas is de boosdoener

Ook de landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid hebben meer CO2 uitgestoten. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2015 is er in dit cluster een stijging van ruim 2 procent. Bij de chemiesector is de stijging in de CO2-uitstoot veroorzaakt door een stijging in de productie.

Bij huishoudens is de CO2-uitstoot vooral gestegen door het hogere verbruik van aardgas voor verwarming. Huishoudens hebben tot 14 procent meer CO2-uitgestoten in het vierde kwartaal van 2016. Vooral voor het verwarmen van bedrijfspanden, werd er meer aardgas verstookt, blijkt uit de cijfers van het CBS.

Lees ook:

Bron: CBS | Foto: Eric Huybrechts via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)