17-02-2017 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Bouwconcern Bam werkt samen met Honeywell aan de ontwikkeling van Amsterdam Innovation Arena. Het stadion krijgt onder andere sensoren en slimme installaties die het energieverbruik en onderhoudskosten laag houden.

Bam en Honeywell zijn in dit project betrokken als strategisch partner van de Amsterdam Arena. Als hoofdaannemer is Bam verantwoordelijk voor alle techniek, onderhoud en facility management van het stadion. Het bouwconcern zegt het energieverbruik van het stadion te verlagen en onderhoudskosten te reduceren met behulp van het nieuwe softwaresysteem.

Meest innovatieve voetbalstadion

De plaatsing van meet- en regelapparatuur en sensoren die Amsterdam Arena slimmer moeten maken, neemt Honeywell voor zijn rekening. Verder wordt data verzameld over onder andere de gebouwprestaties, die Honeywell koppelt aan zijn zogeheten Outcome Based Services-platform.

Volgens Honeywell zal Amsterdam Arena daarmee over het meest innovatieve platform beschikken dat wereldwijd beschikbaar is.

Bouw efficiënter maken

“Gebouwen en infrastructuur worden steeds meer een complex systeem van sensoren en technologie, met als doel bouwwerken duurzamer, efficiënter en comfortabeler te maken”, zegt Jaap Hazeleger, directeur Bam Bouw en Techniek, in een persbericht.

“Digitalisering gaat het bouwproces ingrijpend veranderen. Wij gaan de nieuwste technologieën zoals digitaal ontwerpen, modulair ontwikkelen en bouwen en het toekomstig onderhoud voorspellen met sensoren en big data in de Amsterdam Arena toepassen.”

In een uitzending van DuurzaamBV Radio vertelde Henk van Raan, chief innovation officer van de Amsterdam Arena, over de Arena als proeftuin voor duurzame innovatie. Beluister hieronder de podcast terug: 

 

Bron: Bam | Foto: Ebelien via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)