20-02-2017 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Madaster Foundation, een initiatief van architect Thomas Rau, geeft bouwmaterialen een ‘identiteit’. Dit maakt het mogelijk om de materialen aan het einde van de gebruiksfase hoogwaardig terug te brengen in de keten.

Voor het zoveel mogelijk hergebruik van grondstoffen en materialen ontwikkelt Madaster Foundation het zogeheten materialenpaspoort. Hiermee worden de bouwmaterialen gedurende de levensduur van een gebouw geregistreerd op basis van onder andere financiele waarde, levensduur en kwaliteit.

Afval elimineren

Bouwconcerns hoeven door gebruik te maken van het materialenpaspoort enkel te betalen voor het gebruik van materialen, waarna de bouwonderdelen na de levensduur van het gebouw weer teruggaan naar de leveranciers. Vervolgens kunnen de leveranciers de teruggenomen materialen opnieuw inzetten bij nieuwe bouwprojecten.

Door de waarden van de materialen al vroegtijdig in het bouwproces in kaart te brengen, ontstaan er volgens het platform kansen om kosten te besparen, hergebruikpercentages te verhogen en uiteindelijk afval te elimineren. “In de toekomst zullen we daarom alles inrichten als een grote bibliotheek van materialen”, zei Thomas Rau eerder in een interview met DuurzaamBedrijfsleven.

Circulair bouwen

“Net als bij een bibliotheek, weten we waar alle materialen voor worden gebruikt, hoelang ze worden gebruikt en wanneer ze terugkomen.” Inmiddels heeft Madaster Foundation een materiaalpaspoort ontwikkeld voor Schiphol Tunnel, een renovatieproject van infrabedrijf Vialis en de Schiphol Group.

Verder wordt het initiatief ondersteund door bouwconcerns als VolkerWessels. De ontwikkeling van meer materiaalpaspoorten in de bouw- en vastgoedsector moet volgens Madaster Foundation leiden tot slimme gebouwontwerpen en circulair bouwen. 

Bron: Madaster Foundation | Foto: Gustavo Belemmi via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)