03-02-2014 13:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op 30 januari heeft Koningin Máxima de Lely Campus geopend. Het complex heeft een BREEAM-vijfsterrenstatus en is daarmee het duurzaamste kantoorpand van Nederland.

De campus is ontworpen door Machiel Hopman van het Rotterdamse architectenbureau ConsortArchitects. Het kantorencomplex behoort toe aan Lely, producent van robots voor de melkveehouderij.

De Maassluisse campus is sinds eind 2013 in gebruik, maar is nu officieel geopend. Koningin Máxima opende het gebouw en werd rondgeleid door het groene gebouw. Ze deed ook mee aan het rondetafelgesprek over de toekomst van de melkveehouderij.

LEAN

Het kantorencomplex is 7,5 hectare groot. Op de campus staan twee productiegebouwen  en het Lely-hoofdkantoor. De assemblagehal is volgens LEAN-principes gebouwd. Hiermee worden producten en projecten gerealiseerd met zo min mogelijk verspilling onder andere op gebied van materiaal, capaciteit en kosten. Op de campus is er plaats voor 800 medewerkers.

Het kantoor van Lely kent vergaande maatregelen op gebied van milieu en energiebesparing. Op de campus wordt groene stroom opgewekt en afval gescheiden in zes groepen. Verder worden verpakkingsmaterialen gereduceerd en transportstromen gemonitord om emissies in kaart te brengen. De campus is op zodanige wijze ontworpen en gebouwd dat het gebouw tot 60 procent minder CO2 uitstoot dan is voorgeschreven in de EPC-norm.

“Voor dit fantastische, opgeleverde gebouw heeft Lely de hoogste score behaald uit de geschiedenis van BREEAM-NL,” zegt Jaap Gillis, voorzitter van het DBGC. “Lely toont zich hiermee dé koploper op het gebied van duurzaamheid. Ik hoop dat vele eindgebruikers in Nederland een voorbeeld nemen aan Lely.”

BREEAM

Dutch Green Building Council (DGBC) reikte de BREEAM-certificaten uit. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology en is de meestgebruikte methode om duurzaamheid in gebouwen te meten.

De assemblagehal kreeg met 88,32 procent een certificering van vijf sterren (categorie ‘Outstanding’) en is daarmee het duurzaamste kantoorgebouw van Nederland. Het kantoor van Lely scoorde 85,32 procent en scoorde vier sterren (Excellent) op de duurzaamheidsschaal. Lely hoopt dat binnenkort aan de gehele campus een vijfsterrenscore wordt toegekend.

Bron: Duurzaamgebouwd/BREEAM-NL | Foto: Wesley Lelieveld Photography via Flickr