08-03-2017 13:25 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuw onderwijsgebouw dat bestaat uit duurzame materialen en energiezuinig is, mede dankzij de plaatsing van veel glazen elementen voor voldoende daglicht. In september van dit jaar moet dit gebouw ruimte bieden aan studenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam.

Het nieuwe onderwijsgebouw op de locatie Kralingse Zoom werd ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Volgens de architect moeten gebouwen energie leveren in plaats van consumeren. Zo krijgt het gebouw een glazen atriumkap van 27 bij 27 meter, waardoor er veel daglicht in de ruimtes binnenvallen en overdag minder stroom wordt verbruikt voor verlichting.

Gezond binnenklimaat

Daarnaast beschikt het gebouw over een klimaatinstallatie die het binnenmilieu aanstuurt op basis van CO2 en weersvoorspellingen. “Hierdoor ervaren studenten en docenten een aangenaam binnenklimaat in een open en inspirerende leeromgeving”, zegt Paul de Ruiter in een persbericht. “Dat komt leer- en werkprestaties ten goede.”

Het onderwijsgebouw zal verder beschikken over een houten trap, die de verschillende opleidingen in het gebouw met elkaar verbindt en gebruikers stimuleert om vaker de trap te nemen. Om de biodiversiteit in de stad te vergroten, krijgt het onderwijsgebouw een groen dak met ruimte voor planten, vogels en vlinders.

Breeam Excellent

Mede dankzij de energiezuinige installaties en het gebruik van duurzame materialen, is het gebouwontwerp beloond met het Breeam Excellent-certificaat. Het internationale Breeam-keurmerk wordt ingezet om gebouwen te beoordelen op onder andere duurzaamheid, energiebesparing en welzijn. 

Lees ook:

Bron: Paul de Ruiter Architects | Foto: Levien Willemse via Paul de Ruiter Architects (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)