20-03-2017 12:17 | Door: Fitria Jelyta

Studenten van de Amerikaanse University of California Riverside (UCR) hebben een bouwmateriaal ontwikkeld uit rijstafval. Hiermee gaan ze huizen bouwen in een gebied in de Filipijnen dat door een ramp getroffen is.

In het zogeheten Husk-to-Home-project werken de studenten aan de ontwikkeling van het bouwmateriaal gemaakt uit rijstkaf, de schil van een rijstkorrel. Dit restproduct is afkomstig uit de rijstteelt en wordt in de huidige situatie door boeren weggegooid of verbrand. Volgens de UCR-studenten is deze reststroom van rijst in overvloed aanwezig in de Filipijnen.

Biobased bouw opschalen

De studenten wisten bouwplaten te maken van de rijstschil. De biobased bouwplaten worden vervolgens aan elkaar vastgemaakt met een bindmiddel van gerecyclede kunststof. Door gebruik te maken van dit restproduct leveren de studenten duurzame constructies op in de Filipijnse provincie Bohol, dat in 2013 werd getroffen door een aardbeving en wervelstorm.

Om het biobased bouwproduct verder te ontwikkelen en op te schalen, ontvingen de studenten een investering ter waarde van $ 75.000 van het Environmental Protection Agency (EPA), het federale agentschap dat in de VS verantwoordelijk is voor volksgezondheid en milieubescherming.

Duurzame woning

“Hoewel het veel tijd heeft gekost om een materiaal te ontwikkelen dat sterk en consistent genoeg is om woningen mee te bouwen, hebben we eindelijk een punt bereikt waarop we een prototype bouwplaat hebben gemaakt dat qua kracht vergelijkbaar is met veelgebruikte spaanplaten en houtproducten”, zegt Colin Eckerle, student aan de UCR en initiatiefnemer van Husk-to-Homes, in een persbericht.

“Onze tests hebben aangetoond dat de constructies gemaakt van rijstschil niet door termieten worden beschadigd, waardoor de levensduur van de woningen wordt verbeterd.”

Houtproduct uit afval

Eerder heeft de Indiase student Bisman Deu bouwmaterialen ontwikkeld uit rijstkaf. Het Green Wood van de inmiddels negentienjarige student bestaat uit panelen waarin rijstkaf en hars zijn verwerkt. Van deze afvalstoffen maakt de student een mengsel waarmee de bouwpanelen gevormd kunnen worden. Dit levert een bouwmateriaal op dat vergelijkbaar is met houten panelen. 

Bron: UCR | Foto: Shutterstock.com (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)