18-02-2014 14:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het materiaal grafeen heeft veel bijzondere eigenschappen. Daar komt er nog één bij: de mogelijkheid om water te filtreren.

Wanneer grafeen wordt verwerkt tot grafeenoxide, blijkt het materiaal ondoordringbaar voor haast alle gassen en dampen. Behalve water, zo ondervond de Britse University of Manchester. Volgens het onderzoek, geleid door dr. Rahul Nair, heeft grafeenoxide een hele bijzondere maasstructuur. Hierdoor heeft het materiaal de bijzondere eigenschap dat het atoomsoorten kan onderscheiden die slechts een paar procent in grootte van elkaar verschillen. Met het filter kan op een snelle manier drinkbaar water worden gehaald uit de zee of vervuild water.

Koffiefilter

Het grafeenoxidefilter kan moleculen tot 0,9 nanometer  doorlaten, maar grotere atoomverbindingen worden geblokkeerd. Het filterproces is bovendien erg snel: de filtratiesnelheid is vergelijkbaar met een warme vloeistof die door een koffiefilter loopt.

Grafeen is een enkele laag koolstofatomen; een opeenstapeling van grafeenlagen wordt grafiet genoemd. Tot dusver  is grafeen één van de sterkste materialen ter wereld. Tevens is het een erg goede geleider van elektriciteit.

Drinkbaar zeewater

“Met dit proces kunnen we zelfs de kleinste zouten uit zeewater halen,” beweert Nair. Volgens dr. Irine Grigorieva, mede-auteur van het onderzoek, is het uiteindelijke doel om een glas drinkbaar water uit zeewater te halen in slechts een paar minuten. “We zijn er nog niet, maar het is niet langer science fiction.”

 

 Bron: CleanTechnica | Foto: Argonna National Laboratory via Flickr