06-04-2017 10:20 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Venlo start in juni van dit jaar met de bouw van een Cradle to Cradle-rotonde, waarin zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame en herbruikbare bouwmaterialen.

Met de ‘Rotonde van morgen’ zegt gemeente Venlo de fietser centraal te stellen en daarmee een duurzaam vervoersmiddel te stimuleren. De rotonde krijgt daarnaast zonnepanelen en energiezuinige openbare verlichting, waardoor het project energieneutraal kan worden uitgevoerd.

Het overschot aan opgewekte stroom kan vervolgens gebruikt worden voor het opladen van elektrisch vervoer, stelt de gemeente. Naar verwachting wordt de rotonde in september van dit jaar opgeleverd.

Duurzaam bouwen

“De tijd is rijp om duurzaamheid te integreren in alles wat de gemeente Venlo doet”, zegt wethouder Wim van den Beucken van gemeente Venlo in een persbericht. “Bij deze rotonde gebruiken we bijvoorbeeld beton zonder allerlei toevoegingen. Dat kun je hergebruiken als de rotonde aan het einde van zijn levensduur is. Bovendien gaat het veel langer mee dan asfalt.”

Volgens de wethouder krijgt de rotonde ook installaties die regenwater bergen en zuiveren. Voldoende beplanting moet ertoe leiden dat de rotonde ook bijdraagt aan verbeterde luchtkwaliteit.

Door gebruik te maken van duurzame bouwmaterialen wil de gemeente verkeersobjecten beter, sneller, goedkoper en duurzamer realiseren. Samen met adviesbureau Kragten en aannemer Den Ouden Groep werkt Venlo aan de rotonde. Verder hebben studenten van Zuyd Hogeschool bijgedragen aan de ontwikkeling van het concept.

Cradle-to-Cradle stadskantoor

Eerder opende de gemeente Venlo een nieuw stadskantoor, dat volledig is gebouwd volgens de duurzame principes van Cradle to Cradle (C2C). Deze ‘grondstoffenfabriek’ maakt het mogelijk om de bouwmaterialen bij sloop opnieuw te gebruiken. Zo is het stadskantoor voorzien van onder andere een groene gevel, duurzame vloerbedekking gemaakt van gerecyclede materialen en kan al het losse meubilair zoals bureaustoelen en bureaus hoogwaardig gerecycled worden.

Bron: Gemeente Venlo | Foto: Shutterstock.com