07-04-2017 09:25 | Door: Fitria Jelyta

Groningen gaat 24 van zijn meest energievretende gebouwen verduurzamen. Hiervoor investeert de gemeente € 6,5 mln. Daarnaast werkt Groningen aan het verduurzamen van woningen door deze te voorzien van duurzame oplossingen voor verwarming.

De investering voor het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed draagt bij aan de ambitie van Groningen om in 2035 een energieneutrale gemeente te zijn. Zo moeten de gebouwen van de gemeente, zoals kantoorpanden en sporthallen, een energielabel A krijgen. Om dit mogelijk te maken, gaat Groningen energiezuinige installaties plaatsen en gebouwen duurzaam renoveren.

CO2-reductie

Met de investering in duurzaam vastgoed verwacht Groningen jaarlijks 1.100 ton CO2-uitstoot te voorkomen, wat volgens de gemeente gelijk staat aan de CO2-uitstoot van 200 tot 250 huishoudens.

Naast het energiezuinig maken van haar eigen gebouwen, werkt Groningen samen met Gasunie aan energiezuinige woningen. Hiervoor hebben de partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om energiebesparende maatregelen aan te bieden aan woningeigenaren via het energieloket Groningen Woont Slim.

Duurzaam verwarmen

Woningeigenaren die via het energieloket duurzame warmtetechnologie willen inzetten, zoals een warmtepomp, ontvangen stimuleringskorting van Gasunie. De gemeente wil dat warmtepompen op termijn voorzien in een derde van de warmtebehoefte van de stad.

“Het is goed dat we nu een drempel wegnemen bij de aanschaf van hybride warmtepompen”, zegt wethouder Gijsbertsen van de gemeente Groningen in een persbericht. “Hiermee wordt het aantrekkelijker voor de inwoners van de stad om ook op deze manier te investeren in duurzame energie. Mooi om te zien hoe we hier als stad, bedrijfsleven en inwoners de handen ineen kunnen slaan om ons doel te bereiken.”

Bron: Gemeente Groningen | Foto: Shutterstock.com