11-04-2017 18:50 | Door: Fitria Jelyta

Een consortium van bouwconcerns ontwikkelt in Amsterdam een duurzaam gebouw met 361 studentenwoningen. Dankzij het gebruik van een modulair bouwsysteem is de bouwtijd van het pand verkort.

Dat schrijft de website Architectuur. Het Amsterdamse woongebouw aan de Laan van Spartaan bestaat uit zestien verdiepingen. Bij de ontwikkeling van het pand heeft gebiedsontwikkelaar BPD gebruik gemaakt van het modulaire bouwsysteem van Ursem.

Volgens het bouwconcern is het modulaire bouwsysteem nog niet eerder in Nederland toegepast op een constructie van deze hoogte.

Prefab en modulair bouwen

Dit systeem maakte het mogelijk om de woningen in de fabriek te ontwikkelen, waarna de onderdelen van het gebouw op een vrachtwagen naar de locatie worden vervoerd, om vervolgens te worden opgestapeld als lego-steentjes. De bouwtechniek van Ursem kan constructies tot twintig verdiepingen hoog realiseren.

De woningen worden in de fabriek voorzien van badkamers, keukens, afwerking en installaties van Schouten Techniek uit Zwaag. Dankzij de inzet van prefab-onderdelen is het consortium erin geslaagd om een complete studentenwoning per dag te produceren.

Minder bouwoverlast

Door de combinatie van het modulaire bouwsysteem en prefab-woningen, is het duurzame gebouw binnen 12 maanden opgeleverd. Naast een verkorte bouwtijd, maakt de modulaire methode het mogelijk om op de bouwkosten te besparen en bouwoverlast te beperken, stelt Ursem. 

Bron: Architectuur, Ursem | Foto: Shutterstock.com