20-04-2017 09:50 | Door: Fitria Jelyta

Bouwconcern Dura Vermeer ontwikkelt in Nijverdal 24 duurzame en Nul op de meter-woningen die geen aansluiting krijgen op het gasnet.

Dat schrijft Tubantia. In opdracht van woningcorporatie Reggewoon bouwt Dura Vermeer de duurzame woningen. Het bouwbedrijf voorziet de woningen van zonnepanelen, een warmtepomp en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Verder krijgen de woningen goede dak-, vloer- en gevelisolatie om de energievraag voor verwarming in de winter beperkt te houden.

Aardgasvrije wijk

Op de locatie waar de aardgasvrije woningen verrijzen, staan momenteel verouderde seniorenwoningen. Begin 2018 verwacht Dura Vermeer deze woningen te slopen, om plaats te maken voor de Nul op de meter-constructies. Naar verwachting worden de 24 aardgasvrije woningen eind 2018 opgeleverd.

Begin deze maand maakte ook de gemeente Zoetermeer bekend te werken aan aardgasvrije woningen. De eerste aardgasvrije wijk, waar 120 woningen worden verduurzaamd tot Nul op de meter, wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met drie woningcorporaties en netbeheerder Stedin.

Meer rendement zonder gasaansluiting

Uit eerder onderzoek van het bedrijf DWA en Stedin blijkt dat nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting meer energie- en kostenbesparing opleveren dan woningen met een gasaansluiting.

Met dit onderzoek wil Stedin aantonen wat de mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting. Daarnaast pleit de netbeheerder voor de afschaffing van een wet waarin staat dat netbeheerders verplicht zijn om nieuwbouwwoningen op het gasnet aan te sluiten, wanneer projectontwikkelaars daar om vragen. 

Lees ook:

Bron: Tubantia | Foto: Shutterstock.com