04-03-2014 12:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Rijksoverheid, Milieu Centraal, Stimular, Connekt en SKAO sluiten op 12 maart een Green Deal met als doel een gezamenlijke lijst te maken met CO2-emissiefactoren.

Er zijn verschillende instrumenten in gebruik waarmee de CO2-afdruk of -emissiefactoren van producten, activiteiten en diensten kunnen worden bepaald. Zo biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de klimaatmonitor aan. De CO2-prestatieladder is afkomstig van het SKAO. Het Klimaatplein biedt een gratis CO2-calculator en Milieu Centraal en Stichting Stimular zijn verantwoordelijk voor de Milieubarometer.

 

Verschillende emissiefactoren

 

Niet elke aanbieder hanteert dezelfde emissiefactoren. Twee CO2-afdrukberekeningen over precies hetzelfde product kunnen daardoor verschillende uitkomsten opleveren, omdat de uitgangspunten anders zijn. Die diversiteit binnen het Nederlandse aanbod zorgt ervoor dat de gebruikers hun data moeten aanpassen aan de wensen van de aanbieder. Dat kost meer tijd en geld, en de  informatie is lastig met elkaar te vergelijken.

Alle aanbieders hebben bovendien te maken met extra kosten voor het actualiseren van beschikbare data. Er is geen centrale en geactualiseerde lijst, waardoor zij hun gegevens  individueel moeten bijhouden.

De discussie over factoren, randvoorwaarden en uitgangspunten leidt af van de discussies die echt nodig zijn, zoals maatregelen voor CO2-reductie. Dat is de brede gedachte achter deze Green Deal.

 

Eén CO2-lijst

 

Op 12 maart ondertekenen De Rijksoverheid, Milieu Centraal, Connekt, Stichting Stimular en het SKAO de Green Deal: ‘Naar 1 lijst CO2-emissiefactoren’. Dat gebeurt tijdens de beurs ‘Duurzaamheid 2014’ in Zaanstad. Een beurs die zich richt op duurzame ondernemers. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu is medeondertekenaar van de Green Deal.

De nieuwe lijst met CO2-emissiefactoren is straks voor iedereen toegankelijk en zal regelmatig worden ververst.

Bron: Klimaatsplein | Foto: Elliot Brown via Flickr