26-04-2017 15:30 | Door: Fitria Jelyta

De Schotse start-up MacRebur maakt duurzame asfaltwegen waarin gerecycled plastic is verwerkt. Hiermee zegt de start-up het groeiende plasticafvalprobleem aan te pakken en tegelijkertijd op de onderhoudskosten van infrastructuur te besparen.

Dat schrijven verschillende media. MacRebur maakt zogeheten MR6-pellets van het plasticafval dat het bedrijf uit de oceaan vist. Vervolgens worden de pellets verwerkt tot een mengsel dat de aardolielijmstof bitumen in asfaltwegen vervangt.

Duurzaam asfalt

Veel asfaltwegen bestaan volgens MacRebur voor 90 procent uit zand, grind en kalksteen en voor 10 procent uit bitumen. Door deze lijmstof te vervangen door gerecycled plastic, huishoudelijk afval en landbouwafval, wil de start-up het gebruik van schaarse grondstoffen terugdringen bij het maken van asfaltwegen.

MacRebur claimt dat de asfaltwegen van plastic tot 60 procent sterker zijn dan traditioneel asfalt en tot 10 procent langer houdbaar. Daarmee zegt de start-up bij te dragen aan het besparen van kosten voor het onderhouden van weginfrastructuur. Inmiddels liggen er verschillende duurzame asfaltwegen van MacRebur in het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk hieronder het duurzame asfalt van MacRebur:

Plastic wegen

In Nederland heeft VolkerWessels-onderneming KWS een weg gemaakt dat volledig uit gerecycled plastic bestaat. Het infrabedrijf werkt samen met producent van kunststof leidingen Wavin en de Franse oliemaatschappij Total aan een prototype van de zogeheten PlasticRoad.

De modulaire wegen van PlasticRoad beschikken over een holle ruimte en zijn gemakkelijk op een zandondergrond aan te leggen. Dit maakt het mogelijk om infrastructuurelementen, zoals verkeerslussen, meetapparatuur en aansluitingen voor lichtmasten, prefab te integreren. Ook kan de holle ruimte in de PlasticRoad worden benut als waterberging en als goot voor kabels en leidingen.

Lees ook:

Bron: Inhabitat, BBC | Foto: Shutterstock.com