01-05-2017 18:15 | Door: Fitria Jelyta

In Oslo is het nieuwe luchthavengebouw in gebruik genomen. Mede dankzij het gebruik van materialen als gerecycled staal en duurzaam beton is de Noorse luchthaven beloond met een hoge score van het Breeam-keurmerk voor duurzame bouw.

Voor het ontwerp van het Noorse luchthavengebouw is het architectenbureau Nordic Office for Architecture verantwoordelijk. Bij het ontwerp van het gebouw hebben de architecten rekening gehouden met de inpassing van voldoende daglicht en de principes van het passiefhuis, waarin gebouwen zijn georiënteerd op de zon.

groene luchthaven Oslo

Energie-efficiënte luchthaven

Zeer goede schilisolatie en kierdichting moeten er bovendien voor zorgen dat warmte zoveel mogelijk wordt vastgehouden in de winter. Dit maakt het mogelijk om te besparen op het energieverbruik voor verwarming. Om in de zomer het luchthavengebouw duurzaam te koelen, wordt sneeuw in de winter opgevangen en opgeslagen.

Daarnaast is de luchthaven voorzien van groene wanden om een prettig binnenklimaat te behouden. Door de uitbreiding van het luchthavengebouw moet de Noorse luchthaven in Oslo jaarlijks 30 miljoen passagiers aan kunnen.

Duurzaam beton

Mede dankzij het gebruik van geopolymeren en gerecycled staal is de luchthaven beloond met het Breeam Excellent-certificaat. Volgens de architecten is de Noorse luchthaven de eerste in de wereld die met deze score van het duurzaamheidskeurmerk voor de bouw werd beloond.

Geopolymeer is opgebouwd uit verpulverd vulkanisch tufgesteente, gemengd met een alkalische oplossing en een bindmiddel van natriumsilicaat. Dit vervangt cement bij het maken van beton, waardoor er minder hitte nodig is om het bouwmateriaal te produceren.

Bij de ontwikkeling van het luchthavengebouw is ook de verbinding met het openbaar vervoer verbeterd. Zo kan 70 procent van het totaal aantal bezoekers van de luchthaven gebruikmaken van een duurzaam vervoersalternatief, stellen de architecten. 

Lees ook:

Bron: New Atlas, Nordic Office for Architecture | Foto's: Ivan Brodey via Nodic Office for Architecture (Croped by DuurzaamBedrijfsleven)