12-03-2014 17:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse snoepfabrikant Mars streeft voor 2015 naar 100 procent duurzame en traceerbare palmolie. Een nieuwe stap in de verduurzaming van de bedrijfsvoering.

De producent van onder meer Mars en Twix, met een jaaromzet van ongeveer € 23 mrd. gebruikt nu nog een mix van gecertificeerde en conventionele palmolie. Voor het einde van dit jaar moeten de leveranciers concrete plannen overleggen voor een overstap naar 100 procent duurzaam. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Mars werkt verder aan een eigen set standaarden die verder gaat dan de voorwaarden die zijn vastgelegd in de zogeheten Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO).

 

Groeiende vraag

 

Leveranciers moeten aantonen dat de herkomst van hun grondstoffen duurzaam en legaal is. De rechten van de landeigenaren dienen te worden gerespecteerd, en de palmolie mag niet afkomstig zijn uit gebieden die zijn platgebrand om ruimte te maken voor plantages. Met name op dat punt zijn de eisen van Mars strenger dan gebruikelijk. De RSOP staat gecontroleerde bosbranden onder bepaalde omstandigheden wel toe.

De vraag naar palmolie groeit nog altijd. De plantages bedreigen regenwouden en kwetsbare veengebieden in Zuidoost-Azië en in toenemende mate Afrika. Indonesië kampt ieder jaar met ernstige smog als gevolg van bosbranden. Soms als gevolg van droogte, maar vooral omdat boeren en oliepalmbedrijven stukken oerwoud platbranden om er plantages aan te leggen.

 

Serieus

 

Mars heeft de afgelopen jaren op verschillende fronten laten zien dat het serieus werk maakt van een duurzame bedrijfsvoering. In 2020 mag uitsluitend 100 procent gecertificeerde cacao in de chocolade zitten. Daarnaast investeert het bedrijf in herbruikbare verpakkingen en de vermindering van afval. In 2012 lanceerde het een Facebook-app waar consumenten op de hoogte blijven van duurzame initiatieven.

De aankondiging van Mars volgt op die van andere multinationals als Unilever en Kellog's. Zij willen eveneens overstappen op 100 procent gecertificeerde en legale palmolie.

Bron: TriplePundit | Foto: Sannse via Wikipedia